Los Angeles Lakers su profesionalni kosarkaski tim smjesten u Los Angelesu, Kaliforniji. Igraju u americkoj NBA ligi od njenog osnivanja i ovajaci su ukupno 14 titula prvaka po cemu su drugi u ligi. Do kraja sezone 2005–06 zabiljezili su najvise pobjeda u ligi (2 806), najbolji procenat pobjeda (61.5%), najvise nastupa u NBA finalima (28). Treba naglasiti da su doigravanje propustili samo 5 puta, i da imaju najduzi niz uzastopnih pobjeda (33).

Istorija kluba zapocinje 1946. godine, pod imenom Detroit Gems,a takmicili su se u National Basketball League (NBL) ligi, gdje su odigrali samo jednu sezonu, i imali najgori omjer 4 pobjede-40 poraza. Osnivac i prvi vlasnik kluba je C. King Boring.

1947. godine, Ben Berger i Morris Chalfen kupuju Gemse za 15 000 $, i preseljavaju klub u Minneapolis, Minnesota poznata po brojnim jezerima, usljed cega nastaje ime Lakers, (eng Jezerasi). Posto je Boring vec podjelio igrace drugim klubovima iz lige novi vlasnici su kupili samo opremu.

U klub dolaze, novi trener John Kundla i kao prvi izbor drafta, prvi dominantni centar kluba George Mikan. Takodje u ekipu dolaze brojni univerzitetski igraci iz Minnesote. Sve to dovodi do osvajanja titule prvaka NBL lige, u prvoj sezoni Lakersa, a vec naredne sezone klub prelazi u Basketball Association of America (BAA) ligu. U sezoni 1948-49 osvajaju i BAA sampionat, nakon cega, spajanjem NBL i BAA nastaje National Basketball Association (NBA). Posto NBA ligu smatraju za nasljednika BAA lige ekipi je priznata titula iz 1949. godine u BAA ligi, ali se rezultati iz NBL lige ne zbrajaju u ukupnu statistiku.

U prvoj sezoni lige, pod sadasnjim imenom ekipa osvaja novu titulu, dok 1951.godine gube u finalu lige. Nakon tog poraza ekipa osvaja tri uzastopne titule 1952, 1953 i 1954. godine, i tako postaju prva NBA dinastija. Sljedece sezone, povredama pritisnuti Mikan odlazi u penziju, a liga uvodi nova pravila, (kao sto je ogrnicenje napada na 24 sekunde), sto je prisililo ekipu na sasvim novi stil igre. Nenaviknuti na novi stil, sezonu zavrsavaju neuspjehom, te za iducu aktiviraju Mikana koji nije imao snage za citavu sezonu, tako da se ovaj put penzionise zauvjek.

Iako su tu sezonu, kao i sezonu 1957 usli u doigravanje, nisu ostvarili znacajniji uspjeh.

Sezonu 1958 zavrsavaju katastrofalno uz omjer 19-53, i kao zadnjeplasirana ekipa dobivaju pravo prvog izbora na NBA draftu. To pravo koriste da u svoje redove dovedu Elgin Baylora, koji 1959. godine osvaja nagradu NBA Ruki godine. Te sezone Lakersi idu do NBA finala, ali gube od Boston Celticsa.

1960. godine i pored loseg omjera od 25-50, ulaze u zavrsnicu, ali gube u ranoj fazi.

Od odlaska Mikana, drasticno je smanjen broj gledalaca i zbog teske finansijske situacije, klub je zamalo prodat i preseljen u Kansas City 1957. godine. Do toga nije doslo jer je lokalni privrednik Bob Short kupio ekipu, ali nije uspio popraviti tesku finansijsku situaciju.Pouceni pozitivnim iskustvom bejzbol ekipe ( u Major League Baseball ligi), koji su preseljenjem u Los Angeles, ostvarili znacajan finansijski uspjeh, Lakersi se 1960. godine sele u grad u kojem i danas igraju domace utakmice.Bilo je jos velikih promjena, kao sto je novi plej, Jerry West, novi trener Fred Schaus i tokom sezone doveden je komentator i sluzbeni spiker Chik Hearn.U sezoni 1961, gube konferencijsko finale, ali dvojac Baylor-West se plasira medju prvih 10 strijelaca lige, sto su ponovili sljedece 4 godine.

1965. godine klub, za 5 miliona dolara, kupuje Jack Kent Cooke, cime postaju najskuplja ekipa lige.

Od preseljenja u Los Angeles,pa sve do 1972. godine, i pored vrhunskih igraca, klub neuspjeva osvojiti NBA sampionat, iako su u tom periodu gubili, frustrirajucih, 7 finala NBA lige, jedno od New York Knicksa, a cak 6 od Boston Celticsa. To je dovelo do, mozda, i najveceg rivaliteta u NBA (Lakers-Celtics).

 

 

Homepage