Madrid je glavni grad Španije i nalazi se u središnjem dijelu zemlje (40°25′ N 3°45′ W). U užem dijelu grada živi oko 3,1 miliona njegovih stanovnika (Madrileni, prema špan. "madrileńos") po procjenama iz 2003. godine, a u široj regiji blizu 5 miliona po procjenama iz 2000. godine. Time se Madrid nakon Londona i Berlina ubraja u najveće gradove Evropske unije. Također je glavni grad provincije i istoimene autonomne oblasti.

Madrid je važan nacionalni i internacionalni centar trgovački i financijski centar, čija se ekonomska snaga ogleda na njegovim širokim i prostranim avenijama i bulevarima. Grad je osim toga političko, upravno i kulturno središte Španske, u kojem je sjedište španske vlade, a ovdje rezidiraju i španski kralj, te katolički biskup. Madrid je i važan akademski centar sa šest univerziteta, brojnim naučnim institutima, visokim i višim školama, te akademijama, a ovdje se nalaze i brojni muzeji (npr. Muzej Prado), teatri i ostale kulturne nacionalne i internacionalne institucije.

 

 

 

 

Iako je Madrid bio naseobina od prahistorijskih vremena prvi podatak o gradu imamo iz srednjeg 9. st. kada je Muhamed I naredio izgradnju manje palače (koja još uvijek postoji u drugačijoj formi). Nedaleko od palače je bila izgrađena i džamija u blizini rijeke Manjanares koju su muslimani zvali al Majrit (u prijevodu: izvor vode). 1085. godine Alfonso IV je osvojio džamiju preobrazio je u crkvu i imenovao crkva Djevice Alumdene. 1329. godine Cortes je došao u Madrid da bude savjetnik Fernanda IV. U to vrijeme Jevreji i Mauri su još uvijek živjeli u svojim četvrtima grada, sve dok ubzo zatim nisu protjerani, a njihove sinagoge i džamije potpuno uništene.

 

 

Kulturne znamenitosti