KARIJERA

Kada je imala pet godina, videvsi tenis na TV-u, Ana je trazila od svojih roditelja da je upisu u lokalnu skolu tenisa. Kada je nesto kasnije od ocadobila prvi reket za rodjendan, bila je sigurna da zeli time da se bavi u zivotu. Njen idol je bivsa najbolja teniserka Monika Seles, koja je tada igrala za SFR Jugoslaviju.

2004 

Sira javnost je prvi put cula za nju kada je dostigla juniorsko finale u Vimbldonu 2004. godine, ali izgubila od Katarine Bondarenko. Takodje, 2004. imala je 26 uzastopnih pobeda, osvojivsi 4 ITF turnira na kojima je ucestvovala. Njen prvi profesionalni uspeh bio je u Cirihu (Svajcarska), kada je u drugom kolu izgubila od Venus Vilijams s rezultatom 7:6(11) 7:6(6). Dobar rezultat je nastavila i u Luksemburgu naredne nedelje. Sezonu 2004. Ana je zapocela kao 705. teniserka sveta, da bi kraj sezone zavrsila na 97. mestu.

2005 

Na samom pocetku teniske sezone, kao 97. teniserka sveta, Ana je osvojila svoj prvi VTA turnir u Kanberi, u Australiji, na kojem je prvo morala proci kvalifikacije. Njen plasman na listi je nastavio da se poboljasava, uz pobede nad Svetlanom Kuznjecovom, Nadjom Petrovom i Verom Zvonarjevom, koje su sve tri bile među 10 najboljih teniserki sveta. Najvece iznenadjenje je bilo kada je na otvorenom prvenstvu Francuske, u 3. kolu eliminisala Francuskinju i jednu od favorita na turniru, Ameli Moresmo; da bi kasnije izgubila od Nadje Petrove u cetvrtfinalu. Kasnije te godine povreda ju je sprecila da dalje napreduje, ali je uspela da stigne do polufinala turnira u Cirihu i Lincu. Tu godinu je završila na 16. mestu VTA liste.

2006 

Ana Ivanović na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Drzava 2006.

Ana je 2006 godine pocela da igra na Hopman kupu sa sunarodnikom Novakom Djokovicem, i malo im je falilo da dodju do finala. Na pocetku sezone, Ana je opet u Sidneju pobedila Ameli Moresmo (koja je zatim osvojila Otvoreno prvenstvo Australije u Melburnu), ali je kasnije izgubila od Svetlane Kuznjecove u cetvrtfinalu. pobedom Za vreme leta, Ana osvaja prvi tier 1 turnir u Kanadi pobedivsi Martinu Hingis 2:0 u setovima. Ana tom pobedom uspeva takodje da osvoji najvise bodova u sezoni turnira u SAD-u, pred Otvoreno prvenstvo Amerike (US Open series [1]). Na Otvorenom prvenstvu Amerike zaustavila ju je Serena Vilijams. Nakon ranih poraza od Olge Puckove na turniru u Baliju i Venus Vilijams na turniru u Luksemburgu, Ivanoviceva je pauzirala nekoliko nedelja kako bi joj se oporavilo desno rame, koje je povredila u istom periodu prethodne godine. Vratila se igri u Lincu i stigla je do cetvrtfinala, gde ju je u dva neizvesna seta savladala Marija Sarapova, tada reket broj 1. Godinu je zavrsila porazom u Haseltu od Mihaele Krajicek.

Ivanoviceva je takodje igrala u dublu na 9 turnira, a partnerke su joj bile Marija Kirilenko i Sanja Mirza. Ivanovica i Kirilenko su stigle do dva polufinala i jednog finala.

Ana je tu godinu završila na 14. mestu VTA liste, a na listi dublova zauzimala je 51. mesto.

2007 

Na prvom grend slem turniru u sezoni, Ana je izgubila od Ruskinje Vere Zvonarjove u trecem kolu na Otvorenom prvenstvu Australije. Posle Otvorenog prvenstva Australije, Ivanoviceva je prekinula saradnju sa trenerom Dejvidom Tejlorom.

Na turniru I kategorije u Tokiju, izgubila u finalu od Martine Hingis u setovima 2:0. Na Roland Garosu je takođe izgubila u finalu od Žistin Enen s rezultatom 6:1, 6:2. Do finala je došla pobedivši između ostalog i Mariju Šarapovu i Svetlanu Kuznjecovu. Ani je ovo bilo prvo grend slem finale u karijeri, a plasmanom u finale Rolan Garosa dobila je 500.000 evra.

Ivanovićeva je na Vimbldonu 2007. stigla do polufinala, iako je te godine odigrala samo dva meča na travi. U polufinalu ju je zaustavila Venus Vilijams sa 2:6, 4:6, a Ivanovićeva je do polufinala savladala Melindu Cink, Majlen Tju, Aravan Reze, Nađu Petrovu i Nikol Vajdišovu. Zbog povrede kolena zadobijene na Vimbldonu nije igrala u Fed kupu za reprezentaciju Srbije protiv Slovačke u Košicama. Srbija je izgubila s rezultatom 4:1.

Ivanovićeva je 13. avgusta 2007. godine osvojila turnir u Los Anđelesu, pobedivši u finalu Nađu Petrovu. Nekoliko dana kasnije Ivanovićeva je igrala na Rodžers kupu u Torontu, ali je ispala od kvalifikantkinje Kineskinje Jen Ci 6:3, 6:1.

 

Ana Ivanović se zagreva na Otvorenom prvenstvu SAD 2007.

Na Otvorenom prvenstvu SAD, nakon lakih pobeda u prva tri meča i izubljenih 10 gemova, sledeći protivnik Ane Ivanović je bila Venus Vilijams. Vilijamsova je dobila meč sa 6:4, 6:2.

Na tier II turniru u Luksemburgu, Ivanovićeva se osvetila Tatjani Golovin i Veri Zvonarevoj za poraze u toj sezoni, prepustivši im ukupno 9 gemova. Plasiravši se u polufinale, Ana se kvalifikovala za Masters 2007. u Madridu. U finalu protiv Danijele Hantuhove, Ivanovića se vratila posle 6:2, 3:0 za Hantuhovu i trijumfovala sa 3:6, 6:4, 6:4.

Na turnitu u Štutgartu Ivanovića je ubedljivo savladala Pati Šnider 6:0, 6:2 za 47 minuta, ali je u sledećem kolu izgubila od kvalifikantkinje iz Ukrajine Katarine Bondarenko 2:6, 6:1, 3:6.

Ivanovićeva je 8. septembra 2007. postala nacionalni ambasador UNICEF-a u Srbiji, zajedno sa Aleksandrom Đorđevićem i Emirom Kusturicom.

Na turniru u Cirihu, koji je Ani drag kao da je domaći, bila je peti nosilac. U prvom kolu je bila slobodna, da bi u drugom kolu izgubila od svoje vršnjakinje Tatjane Golovin sa samo 4 dobijena gema (6:3, 6:1).

Na VTA prvenstvu 2007. u Madridu, Ana se nalazila u crvenoj grupi zajedno sa Svetlanom Kuznjecovom, Marijom Šarapovom i Danijelom Hantuhovom. Pobede protiv Kuznjecove (6:1, 4:6, 7:5) i Hantuhove (6:2, 7:69) skoro sigurno su joj donele plasman u polufinale, a ishod meča protiv Šarapove trebalo je da odluči o prvoj u grupi. Izgubila je meč (6:1, 6:2) i kao drugoplasirana u polufinalu je naišla na Žistin Enen, prvoplasiranu iz žute grupe; izgubila je s 2:0, po setovima 6:4, 6:3. Polufinale na završnom mastersu joj je obezbedilo novih 300 bodova, čime se približila Jeleni Janković, delilo ih je samo 14 bodova na VTA listi.

2008

Početkom 2008. godine Ana je učestvovala na Medibank internešenel turniru na kome je stigla do polufinala, gde je izgubila od trenutno najbolje teniserke Žistin Enen 6-2, 2-6, 6-4. Ovaj susret, četvrti između ovih dveju teniserki, jeste prvi u kome je Ana osvojila set protiv Belgijanke. Nakon svog prvog plasmana u polufinale turnira u Sidneju, Ana je na VTA listi napredovala na 3. poziciju, potisnuvši Jelenu Janković. Učestvovala je na Otvorenom prvenstvu Australije, gde je u finalu poražena od Marije Šarapove. Zahvaljujući ovom rezultatu Ana je na najnovijoj VTA listi zauzela 2. mesto.

 

                                                                                                                                                             POVRATAK NA NASLOVNU