LEWIS CARL HAMILTON         

 

Lewis Carl Hamilton (rođen 7. januara 1985. u Stevenage, Hertfordshire) je britanski vozač Formule 1 koji vozi za Mclaren Mercedes tim. Prvi je crnac u istoriji Formule 1 koji je pobijedio u trci i prvi debitant u historiji koji trenutno vodi u ukupnom poretku vozača.


Na otvorenju sezone 2007. i u svojoj prvoj utrci u F1 Hamilton je već bio na podiju te je i nakon tog prvog podija u sljedećih osam utrka zavšavao među prva tri. U svojoj tek šestoj F1 utrci na VN Kanade stiže do svoje prve pobjede te nastavlja sa pobjeđivanjem i na sljedećoj VN SAD-a.   

                                                                                                                                                                       

 

S podija ga udaljava nesreća na kvalifikacijama na VN Europe kada je isprva bilo upitno o nastupu na toj trci. To je bila njegova prva F1 utrka u kojoj nije osvojio bodove. Vraća se pobjedničkom ritmu već na sljedećoj VN Mađarske, ali nakon kažnjavanja njegove momčadi na toj utrci i kasnijem raspletu kada njegova momčad McLaren gubi sve konstruktorske bodove pomalo pada i njegova forma. Ipak ne zadugo, vraća se sa fenomenalnom pobjedom na kišnoj VN Japana na kojoj njegov momčadski kolega i glavni suparnik za naslov prvaka Fernando Alonso odustaje.

                                                                                                                                                                      
Od ukupno 15 utrka dosad ,Hamilton je na podiju bio cak 12 puta,a od toga cak 4 puta na pobjednickoj poziciji.Pet puta je osvajao pole position,a broj njegovog bolida je #2 .Lewis Hamilton je trenutno prvi u ukupnom poretku sa 107 bodova,dvije utrke do kraja sezone.