BIOGRAFIJA

 

Fernando Alonso Dijaz vozač je Formule 1. Rođen je 29. jula 1981 godine u Ovijedu u Španiji, a trenutno živi u Oksfordu.
25. septembra 2005 . godine osvojio je titulu svetskog prvaka i sa 24 godine i 59 dana starosti postao najmlađi šampion u istoriji Formule 1 oborivši dotadašnji rekord koji je držao Emerson Fitipaldi, prekinuvši dominaciju Mihaela Šumahera (nem. Michael Schumacher) koji je bio šampion poslednjih 5 uzastopnih sezona. Takođe je postao prvi Španac koji je osvojio prvo mesto u kategoriji vozača.
Detinjstvo i put ka Formuli 1
Fernandov otac Hose Luis, amaterski karting vozač želeo je da prenese svoju strast prema kartingu na svoju decu, i svojeručno je napravio mali automobil koji je ličio na bolid Formule 1, ali sa pogonom na pedale. On je bio namenjen starijoj, osmogodišnjoj Loreni, ali ona nije pokazivala interesovanje za ovakav sport. Međutim, njen trogodišnji brat vatreno je prihvatio ovaj takozvani bolid. Fernandov odlučan, takmičarski duh bio je očigledan još od ranog detinjstva, i tako je počeo da se takmiči u kartingu širom Španije. Iako je čitava porodica potpuno podržavala njegov hobi u kom je iz dana u dan postajao sve uspešniji, njegov napredak zahtevao je stalna ulaganja koja je bilo sve teže finansirati. Bilo je teško steći sponzore i Fernando je bio svestan da jedino trudom i pobedama može steći finansijsku podršku. I pobeđivao je skoro svaku trku koju je vozio iako je redovno bio najmlađi. Godine mu nikada nisu predstavljale prepreku i lako je osvojio tri španske karting titule i to 1994, 1996 i 1997. Na evropskom karting prvenstvu osvojio je drugo mesto i sa svojih 15 godina 1996. postao svetski junior karting šampion.
Godine 1999. načinio je korak ka Formuli 1 vozeći španski Nisan Open series, u čemu mu je pomogao tadašnji vozač Minardija Adrijan Kampos (šp. Adrian Campos). Sa svojih 18 godina postao je šampion ove serije što mu je pomoglo da se 2000. godine potpuno približi formuli 1 vozeći Formulu 3000. Pobeda na legendarnoj stazi Spa-Francorchamps obezbedila mu je četvrto mesto u šampionatu formule 3000 i tada je bio spreman da ostvari svoje snove i sedne u bolid formule 1 već iduće 2001. godine.
 

                                                                                        POVRATAK NA NASLOVNU