Glavna

Biografija

Reprezentacija

Galerija

 

ZANIMLJIVOSTI

Jedan od najboljih europskih košarkaša svih vremena, Dirk Nowitzki, objavio je vlastitu biografiju otkrivši u njoj pregršt zanimljivih i nepoznatih detalja.

O ljubavnom životu

"Prvu sam djevojku imao relativno kasno, sa 17 navršenih godina. Bio je to platonski, strogo prijateljski odnos. Prvi sam se put zaljubio s 19 navršenih godina. Bila je košarkašica iz Wasserburga i zvala se Sybille. Upoznao sam je na košarkaškom kampu Bavarske. "

O rastu tijela

"Bilo mi je vrlo neugodno. U petome ili šestom razredu već sam prerastao većinu svojih školskih profesora. Gledali su me čudno kada bi me pozvali pred ploču i morali podizati glavu. Nisam se osjećao ugodno u svojoj koži. Namjerno nisam želio mjeriti svoju visinu, godinama. Kad sam konačno smogao hrabrosti provjeriti koliko sam visok, začudio sam se. Mjerač je stao na 207 centimetara. "

O najljepšem trenutku karijere

"Bio je to čin beogradske publike na Europskom prvenstvu 2005. godine. Trener Njemačke Dirk Bauermann izvadio me iz igre prije kraja finalne utakmice s novim europskim prvacima Grcima, protiv kojih nismo mogli. Odjednom je 18.000 ljudi u dvorani počelo ustajati i pljeskati. Te ovacije su me oborile s nogu. Mislim da mi nisu pljeskali za predstavu u finalu, jer nisam imao svoj dan. Vjerojatno su osjećali poštovanje prema igri cijele momčadi, prema mojoj borbi za nacionalni sastav. Taj je dugi aplauz najljepši trenutak u mojoj karijeri. I razlog zašto i dalje igram za reprezentaciju."

O budućnosti u reprezentaciji

"Neću reći da moja reprezentativna karijera nakon Pekinga (ukoliko ga izborimo!) prestaje. No, ne mogu se zamisliti već 2009. godine na EP-u u Poljskoj. Tamo sigurno neću biti. Kasnije još možda koji put pomognem. Ne mogu više davati kao u prošlosti."