Putovanje kroz ROCK

Sve je počelo prije više od pola vijeka. Rokenrol vuče svoje korijene iz muzike američkih crnaca, naime, razvio se iz ritma i bluza, koji su bili slušani po zagušljivim američkim lokalima. Dakle, rokenrol je u potpunosti američki proizvod koji je poput epidemije zahvatio čitav svijet. Izdanja Alana Frida nastala davne 1951. godine smatraju se počecima rokenrola. Ali, tek pojavom Elvisa Prislija i drugih rokabilijevaca na muzičkoj sceni Amerike, ludilo roka zahvatiće svijet.

Onog trenutka, kada je sredinom pedesetih Elvis Prisli vrteći svojim kukovima stao na muzičku scenu, nastaje prava pomama za rokenrolom. Dok su djevojke vrištale za Elvisom, momci su se trudili da ga imitiraju, prije svega njegovu čuvenu frizuru, nosili su uske pantalone koje su jedva dopirale do članka i neizostavne londonke. Igranke na kojima se dolazilo roza kadilakom bile su nezaobilazan dio subotnjih večeri. Elvisov stil zahvatio je i ostatak muzičke scene kojom su u to vrijeme harali još i Roj Orbinson i Denis Martin.

 

Stižemo pravo u šezdesete, dakle, u godine vladavine '' Bitlsa''. Četvorica momaka: Džon Lenon, Pol Makartni, Ringo Star i Džon Harison brzo su osvojili svijet, a njihovu popularnost ni danas niko nije uspeo da zasjeni: snimali su filmove, držali koncerte pred desetinama hiljada ljudi i izjavljivali da su ''popularniji od Boga''. Nešto kasnije, pojavio se i bend ''Roling stons'' predvodjen Mikom Džegerom. Stonsi su bili toliko drugačiji od ''Bitlsa'' (pravili su skandale, imali imidž ''prljavih momaka''), tako da i danas rokere dijele na ljubitelje jednih ili drugih.

Paralelno sa hipi pravcem koji je propovijedao ljubav, ljubav i opet ljubav iz roka se razvija psihodelija čiji su pravi predstavnici ''Doors'' i ''Pink floyd''.

U burnim osemdesetima disko zauzima primat, a klasičan rok polako nestaje. U stvari, rokenrol se peretočio u nekoliko pravaca: pank, nju vejv, metal, pop, grandž, alternativu ... Neki su bili skloni tvrdnjama da će nestankom Mika Džegera nestati i poslednji trag pravog rokenrola. Danas je napravljena jedna čudna kompilacija slušanja: ''Oasis'', ''Metalike'', ''Nirvane'', Lenija Kravica...

Rock kod nas

Koliko god kritikovali našu scenu, neke legende se ne zaboravljaju: ''Bijelo dugme'', ''Zabranjeno pušenje'', ''Haustor'', ''Azra'', ''Psihomodopop'', ''Film'', ''Riblja čorba'', ''Parni valjak'', ''Prljavo kazalište'', ''Električni orgazam'',''Valentino'', ''Van Gogh''.....

Aleksandra Babic