Biografija 

Paulo Coelho je rođen u Rio de Žaneiru 1947.godine.Vodio je izuzetno zanimljiv život. Duh pobune odredio je njegovu mladost:bio je hipik,pisao je tekstove za pesme nekolice čuvenih brazilskih  zvezda,edju kojima su bili i Elisa Regina i Raul Seišas.Radio je kao novinar,proučavao magiju i okultizam od svoje 25.godine.Pošto je pešice prešao put dug 830 km na hodočapću do Santijago de Kampostela,napisao je 1986.godine knjigu "Dnevnik jednog čarobnjaka",koja je ubrzo postala bestseler u Brazilu.

pored "Alhemičar"-a objavio je još deset knjiga.Njegovi romani su punih deset godina zauzimali najviša mesta na listama bestselera širom svije.Prema francuskom magazinu Lire,rangiran je kao drugi najprodavaniji pisac svijeta.

U  Srbiji su sva njegova dela bila na vrhu lista bestselera i dobijala nagradu Zlatni bestseler (TV Beograd i Večernjih novosti) od 1995. do 2002.Pored knjiga piše i nedeljne kolumne u mnogim svjetskim magazinima.

Osnivač je instituta Paulo Coelho koji obezbeđuje pomoć najugroženijim slojevima brazilske zajednice,naročito deci i starima.

Poverena mu je dužnost specijalnog  savetnika Uneskovog programa:"Duhovno ujedinjavanje i interkulturološki dijalog".

Pristupio je Upravnom odboru fondacije Švab za socijalna pitanja.On je prvi autor nemuslimanske vjeroispovesti od islamske revolucije 1979.

Član je Brazilske akademije književnosti od 2002.

Dobitnik je mnogobrojnih priznanja:Bambi(Njemačka 2002.),Dvadeset i treća internacionalna nagrada Italije,Nagrada kristalno ogledalo(Poljska 2000),Vitez legije časti(Francuska),Zlatna medalja Galicije(Španija) ,Nosiilac ordena Rio Branko(Brazil 1998) i mnoge druge..

 naslovna strana<<

Zanimljivosti