Venčanje iz snova

29. jula 1981 Dajana se udala za princa Čarlsa u Katedrali svetog Pavla u Londonu. Spektakularno venčanje prenosile su televizije širom sveta, a Čarls, koji je od Dajane stariji 12 godina, delovao je presrećno.

Prvu bračnu noć mladenci su proveli u dvorcu pokojnog lorda Mauntbatena (engl. Lord Mountbatten; nakon čega su krstarili Mediteranom kraljevski brodom Britania (engl. Britannia;. Kompletno osoblje tvrdi isto - mladenci su bili opijeni od ljubavi.

21. juna 1982 Dajana je rodina prvog sina, a drugog po redu naslednika krune, princa Vilijema Artura Filipa Luisa (engl. William Arthur Philip Louis);. Po njenoj želji porodila se u bolnici Svete Meri (engl. St. Mary´s), a ne shodno tradiciji u Bakingemskoj palati (engl. Backingam Palace).

Drugog sina Henrija (engl. Henry Charles Albert David) koga zovu Hari rodila je 15. septembra 1985.

Tokom braka Dajana se borila sa bulimijom, depresijom, a čak je u par navrata pokušala sebi da oduzme život. Endrju Morton (engl. Andrew Morton) je 1992 godine izdao knjigu "Dajana: njena istinita priča". U toj knjizi je objavio dugogodišnju vezu princa Čarlsa sa Kamilom Parker Bouls (engl. Camila Parker Bowles), koja je tada bila u braku.

U intervju koji je Dajana dala svom profesoru Piteru Setelenu 1992-1993 otkrivene su mnoge tajne pokojne princeze. Tada je priznala da je zaljubljena u jednog člana osoblja, kraljevskog policajca, Barija Manakija. Ne samo što je dobio otkaz kada je skandal otkriven, već je i nastradao u saobraćajnoj nesreći 1987. Dajana je ubeđena da je njen ljubavnik likvidiran.

Takođe je u intervjuu rekla da je bila kod kraljice 1986 da joj traži pomoć nakon što je saznala da je Čarls nastavio da se viđa sa Kamilom. Kraljica joj je odgovorila: "Ne znam šta bi trebalo da uradite. Čarls je očajan." Pre susreta sa kraljicom presekla je sebi vene, a u trudnoći sa Vilijamom bacila se niz stepenice Bakingemske palate.

Dajana je bila u vezi sa savojim instruktorom jahanja Džemsom Hjuitom (engl. James Hewitt;, kao i sa ragbi zvezdom Vilom Čarlingom (engl. Will Charling), čiji se brak ubrzo raspao.

2. novembra 1996 Čarls i Dajana su se konačno razveli.

 

 

 

Smrt

Pont d'Alma na aveniji Nju Jork, mesto gde je umrla Princeza Dajana.

31. avgusta 1997 Dajana i njen verenik Dodi Al Fajed (engl. Doddy Al Faied; su nakon večere u hotelu Ric (engl. Ritz; Dajaninim mercedesom krenuli na svoje poslednje putovanje. U neletu na zid u tunelu Alma u Parizu na mestu su poginuli vozač Henri Pol (engl. Henry Pol; i Dodi, a Dajana je preminula 4 sata kasnije u bolnici. Jedini preživeli je Dodijev telohranitelj Trevor Riz Džons (engl. Trevor Rees Jones;. Dr. Bruno Rion je u 4 sata ujutru objavio da je Dajana preminula od posledica unutrašnjeg krvarenja prouzrokovanog jakim povredama grudnog koša, pluća i glave.

Smrt Dajane i Dodija ostaje obavijena velom tajne i nakon 10 godina. Prvi optuženi bili su paparaci koji su ih u stopu pratili i nisu im pomogli nakon nesreće već su nastavili da fotografišu. Nakon toga sumnja je pala na vozača za koji je navodno bio pijan. Sumnja se i na Britansku obaveštajnu službu kojoj nije odgovarala veza princeze sa muslimanom.

Zanimljivosti