SMILEY

Smiley je tokom godina prosao kroz mnoge transformacije, ali se oduvjek vezuje za iste pojmove. Smiley, Nasmijano lice ili Vesela faca je stilizovana reprezentacija nasmijanog ljudskog lica, najcesce predstavljenog kao zuto dugme sa dvije tacke koje predstavljaju oci i polukrugom koji predstavlja usta. „Smiley“ se cesto koristi i kao opsti izraz za bilo kakvu ikonu koja izrazava emociju.

 

Najstariji poznati primjeri grafickih simbola pripisani su Harvey Ball - u, koji je stvorio lice 1963 za osiguravajucu kucu Worcester koja se nalazi u Masacusetsu (Massachusetts), SAD. Ball nikada nije imao namjeru da koristi, promovise ili stvara zastitni znak; uslo je u javni domen SAD prije no što se moglo postici. Kao rezultat, Ball nikada nije stekao profita vise od pocetnih 45$ za ovu ikonu koju je stvorio.

 

Ove ikonice su postale popularne ranih '70 – ih zahvaljujuci dvojici brace, Murray i Bernard Spain, koji su ih prisvojili u kampanji prodaje ukrasnih detalja. Njih dvojica su stvorili dugmad kao i šolje za kafu, majice, naljepnice za auta i mnoge druge predmete koji su bili ukrasni simbolom smiley i frazom „Imajte lijep dan“ (stvorena od strane Gyula Bogar - a). Smiley ikona je bila jedna od mnogih koje su prihvacene od strane kulture koja je proizisla iz kasnih '80 – ih, jer su u to vrijeme bile poznate smiley gravure na ecstasy tabletama.

 

Smiley je postao i vazan dio Internet kulture, zajedno sa GIF animacijama i drugim slikovnim reprezentacijama, kao i opstepoznatim tekstualnim ikonicama „:-)“. Smiley i ikone koje pokazuju emocije se cesto koriste na Internet forumima. Iako je smiley samo dodatna mogucnost, neki korisnici cesto kao odgovor stavljaju samo smiley, sto se cesto smatra nezeljenim sadrzajem (spam) na mnogim forumima. Bilo kako bilo, upotreba smiley – a, ponekad moze prikazati razliku izmedju ozbiljne poruke i sale. Na primjer „Pomalo si spor, zar ne?:)“ se sa manjom vjerovatnocom moze shvatiti kao uvreda nego bez smiley – a.

 

Mnoge ASCII reprezentacije smiley ikona su se razvile tokom godina. Postoje dvije glavne vrste smiley ikona: one koje su namjenjene da se vide sa strane i one koje se gledaju uspravno:

 

:)

=)

(^^)

(^-^)

(“,)

;)

:|

:/

:(

:'(

:-)

:0

(,“)

:S

:*

*<:o)

:p

(0_o)

T_T

 

Dva originalna tekstualna smiley – a, :-) da ukaže na šalu i :( da ukaze na stvari koje nisu smjesne su izmišljeni 19. Septembra, 1982. a izumio ih je Scott E. Fahlman, profesor istrazitelj na Carnegie Mellon Univerzitetu odjel Kompjuterskih Nauka. Njegov originalni post na CMU CS forumu, na kojem on sugeriše upotrebu Smiley – a, je pronadjen 10. Septembra, 2002 od strane Jeff – a Baird – a. Kao dokaz da je stvarno pronašao taj post Jeff je priložio backup kasetu iz 1982. I obrnuti, ili ljevoruki smiley je takodje postao popularan.

 

" 19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman           :-)

From: Scott E Fahlman <Fahlman at Cmu-20c>

 

I propose that the following character sequence for joke markers:

 

:-)

 

Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark

things that are NOT jokes, given current trends. For this use

 

    :-(  "

Zanimljivosti