HARVEY ROSS BALL

Harvey Ross Ball koji je rodjen 10. Jula, 1921. godine, je prvi poznati dizajner smiley ikona. Rodjen je u Worcester - u, Massachusetts. Svoj srednjoskolski zivot proveo je kao ucenik u South High School. Postao je pripravnik lokalnom slikaru znakova, a kasnije je postao radnik u Worcester Art Museum School, gdje je ucio "lijepe umjetnosti".
Harvey Ball je sluzio 27 godina u Nacionalnoj Gardi, i nalazio se u Aziji i na Pacifiku tokom II Svjetskog Rata. Povukao se kao General Brigade 1973 i onda sluzio 6 godina u Vojnoj Rezervi. Konacno se povukao kao Oficir 1979. Ball je nagradjen Bronzanom Zvijezdom za herojstvo tokom bitke Okinava. Takodje je nagradjen Veteranom godine od strane Worcester Savjeta Veterana 1999.
 

Nakon II Svjetskog rata, Harvey Ball je radio za lokalnu reklamnu firmu sve dok nije zapoceo spostvenu firmu, Harvey Ball Advertising 1959. godine.
 

Njegov dizajn Smiley - a se pojavio oko 1963. The State Mutual Life Assurance Company iz Worcester - a u Massachusetts - u (danas poznata kao Hanover Insurance) je kupila Guarantee Mutual Company iz Ohio - a. Spajanje ove dvije kompanije imalo je za rezultat nizak moral zaposlenika. U pokusaju da ovo rijesi, Harvey Ball je zaposlen 1963 godine kao privremeni umjetnik u cilju kreiranja smiley - a koji bi se koristio na dugmadima, posterima,... Za manje od 10 minuta Smiley lice je bilo zavrseno.
 

Upotreba Smiley - a je bila dio prijateljske kampanje ove firme u kojoj je State Mutual dao 100 bedzeva sa likom smiley - a svojim zaposlenicima. Cilj je bio podstaci radnike da se smiju pri koristenju telefona ali i obavljanju drugih zadataka. Bedzevi su bili jako popularni, sa narudzbama i do 10.000. Vise od 50 miliona Bedzeva sa likom Smiley - a su prodani do 1971, i smiley je opisan kao internacionalna ikona.
 

Ball nikada nije trazio priznanje za ovaj zastitni znak i zaradio je samo 45$ za ovaj svoj rad. State Mutual, slicno kao i Ball, nije zaradio novac od ovog dizajna. Ball - ov sin, Charles Ball je rekao da njegov otac nikada nije zazalio sto nije trazio prava na smiley. Telegram & Gazette su objavili kako je Charles Ball rekao: "on nije bio lud za novcem, imao je obicaj reci 'Hej, mogu jesti samo jedan odrezak na dan, voziti samo jedno auto'".
Parola "Have a nice day", nije bila dio originalnog dizajna. Braca Bernard i Murray Spain su kasnije izbacili na trziste ovu parolu kombinovanu sa smiley - jem ranih 1970.
 

The World Smile Corporation je osnovana od strane Harvey - a Ball - a 1999. godine. World Smile Day (Svjetski dan osmjeha) podize novac za Harvey Ball Fundaciju Osmjeha, neprofitnu dobrotvornu fundaciju koja podupire djecu. Svjetski Dan Osmjeha se slavi prvi petak Oktobra mjeseca svake godine i to je dan posvecen "dobrom slavlju i dobrom radu". Fraza koja se koristi taj dan "Ucini dobro djelo - pomozi jednoj osobi da se nasmije."

Harvey Ball je umro 12. Aprila, 2001. godine kao rezultat otkazivanja pluca popracene kratkom bolescu.

Zemlja koju je porodica Ball posjedovala, kupljena je od strane grada u Junu 2007 uz pomoc Audubon Society i 500.000$ odobrenih od strane drzavnog Izvrsnog Ureda. Danas je to poznato kao "Harvey Ball Conservation Area" i dom je prikladno nazvanih "Smiley Face Trial."

 

Zanimljivosti