ZANIMLJIVOSTI

Maja 2002. godine, Luke Helder, bombaš, je pokušao da iskoristi smiley način na koji postavlja bombe. Njegovih prvih 16 bombi su činile krug, zatim prva u Nebraski i druga na granici između Ilinoisa i Iowe. One su činile oči. Druge dvije bombe u Teksasu i Koloradu su bile početak osmjeha. Bilo kako bilo, Luke je uhvaćen prije no što je uspio da dovrši smiley.

Postoji jedna vrsta Havajskog pauka, „Nasmješeni Pauk“ (Theridion grallator), koji ima neka obilježja koja predstavljaju čudno nasmijano lice na njegovom žutom tijelu.

 

Najmanji smiley ikad napravljen je od strane Paul - a Rothemund - a (Kalifornijski Institut za Tehnologiju). On je koristio djelove DNA u metodi koju naziva "DNA Origami" da konstruise kompleksnu dvodimenzionalnu nanostrukturu u obliku smiley - a.
230km sirok krater Galle na Marsu (na Argyre Planitia) veoma lici na smiley - a.
Smiley se takodje nalazi i na vodenom tornju u Hammond, Illinois.
ASDA i Wal-Mart koriste smiley u svojoj kampanji "Snizene Cijene". 2006 Wal-Mart je trazio smiley za zastitni znak  u SAD, dolazeci zbog otga u konflikt sa Franklin - om Loufrani - jem i Svijetom Smiley - a.  2006 Wal-Mart je poceo da koristi smiley na svojim majicama u kampanji "Bez osmjeha", i na svom sajtu.
1986 Eat'n Park je prvi put predstavio "Smiley" kolacice.
Zuti smiley je teme za seriju stripova "Watchman" (Alan Moore & David Gibbons, 1986). Smiley se koristi kao oznaka lika zvanog "The Comedian". Slika smiley - a sa tragom crvenog (krv) preko otvara i zatvara ovu seriju stripova, i pojavljuje se na naslovnici istoimene novele.
U seriji stripova "Transmetropolitan" trooki smiley je simbol za brzo kretanje, grupe ljudi u procesu spajanja njihove DNA sa vanzemaljskim, a kasnije se koristi i kao simbol same serije stripova.
Film "Evolution" iz 2001 koristi slican smiley kao i strip "Transmetropolitan" u promociji dugi niz godina pod pokrovitlejstvom Smileyworld Ltd.
U seriji stripova "The Tick", lik po imenu Chainsaw Vigilante  nosi zuto smiley dugme na kragni kaputa, okrenut naopacke u naocigled izrazu ironije. Njegova maska je takodje znacajno stilizovana verzija smiley - a i klasicne comicno/tragicne maske.
The Chaos! strip sa likom po imenu Evil Ernie koji je imao pomocnika po imenu Smiley the Psychotic Butoon, osjetljivo smiley dugme sa zlim izrazom lica.
Popularni umjetnik koji crta grafite Banksy koristio je motiv smiley u mnogim djelima, ukljucujuci i ono koje prikazuje covjeka obucenog kao policajac sa smiley - jem umjesto glave.
Vilenjak Stivena Kinga (Stephen King) po imenu Randall Flagg cesto nosi bedz sa motivom smiley -a.
Gahan Wilson je nacrtao nekoliko crtanih filmova sa smiley - ima: izmedju ostalog, jedan pokazuje grupu policajaca koji nose smiley-maske na ispitivanju osobe da slome otpor ispitivane osobe.
U stripu Prez ima lik politickar po imenu Mr. Smiley.
U epizodi Star Trek: The Next Generation, kapetan Jean-Luc Picard je nacrtao smiley u oblaku stvorenom u proboju warp jezgra koje je bilo smrznuto u vremenu i histericno se smijeao prije nego sto je postao ekstremno panican, a sve to kao rezultat "privremene narkoze".
Film "Smiley Face", 2007.
Bend Blink182  takodje je koistio smiley za naslovnicu albuma iz 2003.
Jon Bon Jovi - Have a nice day
Smily se takodje upotrebljava kao predstavnik Acid House muzike.
E-Mail program IncrediMail ohrabruje ljude da upotrebljavaju animirane smiley - e u svojim e-mail porukama. Kompanija je dizajnirala sopstvene smiley ikone nazivajuci ih "Chubbycons".
U igrici Super Mario Bros. cesto mozemo vidjeti smiley oblacice.
Smiley je takodje upotrebljen i kao logo Microsoft Bob - a.
Igrica pucanja u prvom licu MIDI Maze, 1987 koristi 3D smiley - e razlicitih oblika, izraza, i boja kako igraca tako i neprijatelja.
"Smiley" je takodje naziv bande u igrici Manhunt.

Zanimljivosti