Znamenitosti

 

Ermitaž

Zimski dvorac

Peterhof

Crkva Vaskrsenja Hristovog

 

Ermitaž

 

Državni muzej Ermitaž nalazi se u Sankt Peterburgu u Rusiji. Predstavlja jednu od najvećih, najlepših i najstarijih umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja u ljudskoj istoriji i kulturi. Njegova ogromna zbirka izložena je u 6 zgrada na obali reke Neva, s tim što je glavna zgrada Zimski dvorac koji je nekada bio zvanična rezidencija ruskih careva. U više od 350 sala izloženo je 60.000 eksponata.

Kolekcija ovog muzeja je začeta 1764. kao zbirka umetničkih predmeta carice Katarine II, koja je od 1852. otvorena za javnost. Za dva i po veka u ovom muzeju je sakupljeno oko tri miliona umetničkih i istorijskih eksponata, iz epoha od kamenog do savremenog doba. Danas je muzej Ermitaž prvorazredna turistička atrakcija, koju godišnje obiđe 3 do 4 miliona posetilaca.

Najznačajnija zbirka ovog muzeja je zbirka zapadnoevropskog slikarstva sa delima: Mikelanđela Buonarotija, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Pusena, Kloda Lorena, Kanaleta, Vinsenta van Goga, Pabla Pikasa, Anrija Matisa i drugih. Pored zbirki italijanskog, francuskog, španskog i nizozemskog slikarstva, muzej je poznat po svojoj arheološkoj zbirci, zbirci srednjevekovne evropske umetnosti, zbirci skulptura i primenjene umetnosti. Tu je i kolekcija ruske umetnosti svih epoha, mada je njen veći deo izmešten u Ruski muzej.
Ermitaž je deo gradskog područja Sankt Peterburga koje je kao spomenik Svetske baštine pod zaštitom UNESKO
 

 

Zimski dvorac

 

Zimski dvorac u Sankt Peterburgu je spomenik ruske barokne arhitekture, tačnije rokokoa. Sagrađen je u periodu 1754 — 1762 od strane italijanskog arhitekte B.F. Rastrelija. Ovaj dvorac je u jednom periodu svoje istorije bio prestonica ruskih imperatora, a od jula pa do novembra 1917. godine korišćen je kao mesto zasedanja Privremene vlade. 1922. godine je ovaj dvorac pripojen državnom muzeju Ermitaž.

U unutrašnjosti ugledaćete lustere sa pozlatom koji teže i po nekoliko tona. U svakoj sobi pod je priča za sebe pošto je svaki neki novi mozaik.
U najpoznatije prostorije u dvorcu spada i Rafaelov hodnik, urađen po uzoru na čuvenu Vatikansku galeriju iz 16-tog veka. Oslikalii su ga Rafaelovi učenici, po njegovim skicama.
Slike u ovom hodniku predstavljaju 48 tema iz Starog Zaveta i 4 teme iz Novog Zaveta. Tu je, zatim, i Malačnikova soba, u kojoj stoji ogroman zlatni sat ukrašen dijamantima, koji je Katarina Velika dobila od svog ljubavnika, princa Potemkina.

Dvorac je koristio svim vladarima od vremena Petra Trećeg koji su ga nadalje ukrašavali i skupljali neverovatne kolekcije umetničkih dela. Petrova ljubavnica, Grofica Vorontsova je čak imala svoje odaje u velikoj baroknoj palati. Kada je njegova žena, Katarina Velika preuzela presto, ona je preuzela i njegove odaje i preuredila ih.
Nikolaj I Romanov je živeo u prilično skromnom apartmanu dvorca a njegova žena Aleksandra je uradila većinu dekoracija i stvorila je i opremila čuvenu Malačnikovu sobu. Aleksandrina predivna soba kasnije je postala soba za sastanke privremene vlade Kerenskog.

                       

Jula 1917. privremena vlada je preuzela rezidenciju u Zimskom dvorcu i postavila temelje Oktobarske revolucije. Boljševička vlada se kasnije preselila u Moskvu. Od tog vremena Zimski dvorac služi kao Ermitražni muzej koji čine ukupno 6 zgrada od kojih je Zimski dvorac najveći i najposećeniji objekat. luster sat

                                   

 

 

 

Peterhof

 

 

                                          

Peterhof-letnjikovac Petra Velikog ,koji gleda na Finski zaliv.Sadrži veliki broj raskošnih prostorija,a posjed je ispunjen velikim brojem fontana.

 

 

Crkva Vaskrsenja Hristovog

 

Crkva Vaskrsenja Hristovog .Ova crkva je za razliku od mnogih drugih ,koje su rađene po uzoru na zapadne modele(a poznato je da je Petar Veliki bio očaran zapadom na kome se, ustalom i školovao)građena u starom ruskom stilu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Zanimljivosti