BIOGRAFIJA GRADA

 

Barselona  je drugi po veličini grad u Španiji, smještena u sjeveroistočnom dijelu Iberskog poluostrva, na obali Mediterana. Ona je glavni grad i administrativni centar autonomne regije Katalonija, u kojem je i sjedište katalonske vlad (Generalitat) i parlamenta. Geopolitička podjela Španije se vrši, osim po autonomnim regijama, također i po provincijama, tako da je ime Barcelona, ujedno i naziv za provinciju Barselona.


Geografija i klima

Grad Barselona se, bez periferije, prostire na površini od 100,39 km² i broji 1.578.546 stanovnika (popis stanovništva iz 2004. godine). Cijela provincija Barselone ima oko 5.117.000 stanovnika. Gustina naseljenosti je 15.724,14 stanovnika po km². Nalazi se oko 160 km južno od planinskog pojasa Pirineja i granice sa Francuskom. Udaljenost od Madrida, glavnog grada Španije, je oko 500 km. Grad je omeđen dvijema rijekama koje se ulivaju u Mediteran. Na sjeveru je to rijeka Besos, a na jugu Llobregat (Ljobregat).

Klima je mediteranska sa dugim i žarkim, sunčanim i veoma vlažnim ljetima i blagim zimama. Bez snježnih padavina i sa temperaturom koja zimi skoro nikada ne pada ispod nule, a koja se ljeti, naročito krajem jula mjeseca i u avgustu, kreće između trideset i četrdeset stepeni Celzijusa. U centru grada se pod uticajem ljudskog faktora formirala mikroklima, tako da su unutar centra ljeti velike vrućine, a zimi je toplije nego u ostalim dijelovima grada.

Turizam

Barselona nudi mogućnosti posjetiocima da pješke obilazi dijelove grada koji su od turističkog značaja, kao što su ostaci rimske kulture, srednjovjekovni grad i četrvrti katalonskog modernizma. Karakteristična je urbanistička podjela grada na blokove i dugačke avenije koje spajaju krajeve samoga grada. Najduža ulica je avenija Dijagonala koja presijeca grad od sjeverozapada pa sve do obale mora na jugoistoku.

POČETNA

 

Zanimljivosti