Tortuka

Tortuga(šp.Tortuga, što znači kornjača) je ostrvo smješteno uz sjevernu obalu ostrva Hispanjola. Godine 1625. engleski i francuski kolonist odbjegli iz Evrope zahvaćene vjerski ratovima, naselili su se na Tortugi i bavili se poljoprivredom no 1629. Španci su napali Tortugu pobivši gotovo sve stanovnike da bi ga zatim odmah napustili. Preživjeli stanovnici željni osvete udružili su se sa bukanirima s Hispanjole i počeli s napadima na španske brodove.


 

 

Port Rojal je bio centar trgovačke aktivnosti na ostrvu Jamajka sve do zemljotresa 7.juna.1692.g.koji ga je potpuno razrušio i uzrokovao da dvije trećine potonu u Karipsko more. Preživjeli stanovnici Port Rojala su kasnije izgradili krad Kingston. Bio je popularno mjesto za gusare koji su ondje trošili svoje blago. Nakon što su Englezi preoteli Špancima ostrvo Jamajku 1655.g. i osvojili glavni grad Speniš Taun nisu imali dovoljno ratnih snaga da se odupru u slučaji španskog ili francuskog napada.Zbog toga je 1659.g. guverner Jamajke pozvao gusare i  bukanire da se nasele na ostrvu i brane ga u slučaju potrebe. Rezultat je bio nastanak grada na južnoj obali Jamajke, Port Rojal. Gusari i bukaniri su osnovali Port Rojal iz više razloga. Nalazio se u blizini puteva španskih tgovačkih brodova pa je bio savršena baza za brze napade. Luka je bila dovoljno velika i prostrana za smještaj velikog broja brodova te njihovo popravnjenje i opskrbljivanje. Bio je početna tačka za mnoge gusarske napade na španska naselja. It Port Rojala, engleski gusar Henri Morgan je napao Panamu, Portobelo i Marakaibo. Džon Dejvs, Roš Brasiliano, Edvard Mensfild i ostali čuveni gusari su se naselili u Port Rojalu.

1660.Port Rojal je bio poznat kao ,,Sodoma Novog Svijeta gdje većinu stanovništva čine gusari, koljači i prostitutke. Zahvaljujući bogatstvu koje su gusari oteli Špancima Port Rojal je iztastao u jedan od najvećih gradova Novog svijeta i bio je ekonomski najvažnija engleska kolonija. Svega nekoliko godina nakon nastanka Port Rojal od Speniš Tauna preuzeo je funkciju glavnog grada Jamajke. Na vrhuncu popularnosti grad je imao po jednu krčmu na svaki deset kuća. Tokom dvadesetogodiđnjeg razdoblja koje je završilo 1692. u Port Rojalu je živjelo 6500 ljudi.U gradu su se počeli naseljavati trgovci , plemići, zanatlije i kovači koji su živjeli u dvije stotina izgrađenjh zgrada 1688. Port Rojal je posjetilo 213 brodova a gradsko bogatstvo se povećalo iz dana u dan. Nakon što je Henri Morgan postao zamjenik guvernerna Jamajke Port Rojal se počeo mijenjati. Gusari više nisu bili potrebni za odbranu grada. Trgovina robljem postizala je sve veću važnost. Ugledni građani su izjavili da je dobar glas grada narušen. 1687.g.Jamajka je donijela anti-gusarske zakone. Umjesto da bude sigurno mjesto za gusare Port Rojal je postao mjesto njihovih smaknuća. Mnogi gusari su završili na vješalima  u Port Rojalu. 1692. razarajući zemljotres je pogodio Port Rojal. S obzirom da je većim dijelom bio smješten na pješčanom grebeu dvije trećine grada je završilo na dnu mora. U kataklizmi je poginulo oko 2000 ljudi. Nakon potresa Speniš Taun je ponovo postao glavni grad Jamajke. Rođeni su pokušaji da se Port Rojal obnovi jer je trećina grada još uvijek bila čitava ali 1704.g. grad je poharao požar. Nekoliko uragana tokom prve polovine 18.v. dokrajčilo je Port Rojal a njegovo mjesto je kasnije zauzeo grad Kingston.

 

Pusta ostrva

Odbačen i ostavljen na nekom ostrvu, osramoćeni gusar bespomoćno je ispraćao pogledom svoj brod. Pusto ostrvo bilo je zatvor bez zida. More je sprječavalo bjeg, a vjerovatnoća spasenja bila je gotovo nikakva. Ova okrutna kazna izricana je piratima koji su potkradali sopstvenu družinu ili napustili drugove tokom borbe. No, I gusare koji bi preživjeli brodolom čekela je ista osamljenička sudbina.


 

                                                                                   

                                                                                                                     P

Zanimljivosti