POP ART

 

Andy Warhol uskoro će njujoršku scenu obogatiti novim pojmom - pop art. Pop umjetnici radili su likove koje je svatko mogao prepoznati - stripove, vrtne stolove, hlače, poznate ličnosti, tuš kabine, hladnjake, boce Coca Cole - sve one sjajne moderne stvari koje su ostali umjetnici uporno izbjegavali čak i primijetiti. Tako 1962. Warhol otkriva da je limenka s Campellovom supom čudesna u svojoj banalnosti.Vodio se principom - mnogo je lijepo, jako mnogo je jako lijepo. Ideju neselektivnosti Warhol nije primjenjivao samo kada je bila riječ o sadržaju njegovih djela.

 On je shvatio da ne postoji jedan medij kojim se može izraziti. Sve, baš se je dopušteno i to treba iskoristiti. Sve - to znači film, igra brbljanja koje će poslje ući u knjige i biti neka vrsta literature, zatim muzika,Rock'n'roll naravno. Warhol tako postaje na neki način vrhovnim svećenikom jednog silno senzibilnog, neurotičnog, silno urbanog i kozmopolitskog naraštaja, naraštaja koji drži da je sve, baš sve dopušteno.Pop umjetnici koristili su uobičajene vizuale koji se mogu naći u stripovima, limenkama i bocama Coca-cole kako bi izrazili formalne apstraktne odnose. Uključujući tehnike slikanja znakova i komercijalne umjetnosti u svoje radove, pop umjetnici pokušavali su kombinovati elemente popularne i visoke kulture kako bi izbrisali granice između njih.

 

                                             


Kritičare modernizma šokirala je upotreba tako trivijalnih tema od strane pop umjetnika i njihovo naočigled nekritičko tretiranje istih. U stvari, pop art je odveo umjetnost u nova područja tema i razvio je nov način prikazivanja tih tema u umjetnosti. Glavni umjetnici u Americi bili su Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Jasper Johns, and Andy Warhol.
Roy Lichtenstein je najpoznatiji po svojim slikama baziranima na stripovima, s temama strasti, romanse, znanstvene fantastike, nasilja i rata. U njima je koristio tehnike komercijalne umjetnosti: projektori povećavaju točke koje rade pištolji za špricanje boje kako bi slike izgledale kao novinski stripovi gledani kroz povećalo.
Claes Oldenburg radio je s različitim tehnikama, uključujući crtanje, slikanje, film, meko kiparstvo i velike skuplture u čeliku, ali njegovo najprepoznatljivije djelo su ogromni spomenici svakodnevnih predmeta. Uzimajući te svakodnevne predmete i predstavljajući ih izvan konteksta i u takvim kolosalnim proporcijama Oldenburg je tjerao gledatelje da preispitaju svoje živote i vrijednosti. Njegov rad je društveni komentar američke popularne kulture i pristupa životu u tadašnjem društvu. Njegova djela Floor Burger, Fag End i Giant Ice Bag neka su od njegovih velikih skulptura koje su namijenjene izlaganju u prostorijama. Lipstick (Ascending) on Caterpillar Tracks (1969) bio je njegov prvi spomenik načinjen za vanjsko izlaganje.

                                                                                                                                  

                                                                                                                                             NAZAD

Zanimljivosti