Biografija Emira Kusturice

   
Jedan od najcjenjenijih i najistaknutijih, ne samo evropskih vec i svjetskih reditelja, Emir Kusturica rođen je u četvrtak, 24. novembra 1955.godine u Sarajevu.

       Filmsku režiju završio je na prestižnoj Filmskoj akademiji u Pragu (FAMU). Stvarao je pod uticajem tamošnjeg filma šezdesetih godina, naročito zainteresovan za tematiku istorijskih retrospekcija u kojima se revalorizacija pojedinih datuma ili vremenskih perioda javlja kao pozadina neorealističkog tumačenja intimističkih porodičnih priča.     

        Njegov studentski film "Gernika", snimljen prema noveli Antonija Isakoviča, pobijedio je na Festivalu studentskog filma. Tokom studija režirao je još dva kratka filma: "Jedan dio istine" i "Jesen".

     Nakon završetka studija, Kusturica se vraća u Sarajevo i započinje karijeru na Televiziji Sarajevo. Njegov prvi TV film "Nevjeste dolaze" bio je zabranjen zbog bavljenja seksualnim tabuima. Ali, već drugi film "Bife Titanik" mu donosi nagradu na nacionalnom televizijskom festivalu u Portorožu.

    "Sjećaš li se Dolly Bell", prvi dugometražni film Emira Kusturice, nastao po scenariju Abdulaha Sidrana, 1981., nagrađen je Zlatnim lavom na filmskom festivalu u Veneciji, kao najbolji debitantski film i nagradama FIPRECI, AGIS i CIDLAC na festivalu jugoslovenskog igranog filma u PuLI, 1981.godine.

    Daljim stvaranjem Kusturica samo potvrđuje svoj talenat. Ostvarenje "Otac na službenom putu" donosi mu Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Kanu i nominaciju za nagradu Američke filmske akademije "Oskar", za najbolji strani film. Nisu ga mimoišle ni nagrade na domaćim festivalima: na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, nagrađen je Zlatnom arenom za režiju i nagradom Jelen (1985), a međunarodna kritika dodjelila mu je nagradu Gran pri za najbolji film 1985. godine.

    Film "Dom za vješanje" daje magični pogled u cigansku kulturu i prikazuje eksploataciju njihove mladosti. Kusturica nastavlja da pravi vrhunske filmove. Dok je predavao režiju na univerzitetu "Kolumbija" u Njujorku jedan njegov student pokazao mu je scenario iz kojeg nastaje njegov prvi film na engleskom jeziku, "Arizona Dream", 1993. Ovaj film je okupio vrhunsku glumačku postavu, Faye Dunaway, Johnny Depp i Jerry Lewis. Film je nagrađen Srebrnim medvjedom i posebnom nagradom žirija na filmskom festivalu u Berlinu 1993. godine.

    Crna komedija, "Underground", (1995), donijela mu je drugu Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Kanu.

    1998.godine Kusturica dobija Srebrnog lava na filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju filma "Crna mačka beli mačor". Facninantna komedija, čija je radnja smještena u ciganskom naselju na obali Dunava. 

    Kusturičin najnoviji film "Jagoda u supermarketu" (2003), je samo još jedan u nizu velikih ostvarenja. 

        pusenje.jpg (16240 bytes)                                              

U rok grupi "Zabranjeno pušenje", jedno vrijeme je svirao bas gitaru, a sada kao gitarista nastupaju kao EMIR KUSTURICA & NO SMOKING ORCHESTRA. Ovim Kusturica potvrdjuje svoju višestranost.

                                                                                                                  

                          

                                                                                                      nazad na naslovnu stranicu