Philip Anthony Hopkins je rodjen 31. decembra 1937 u Port Talebot-u (Wales) kao sin Muriel Anne i pekara Richarda Anthony Hopkinsa. Pohadjao je Cowbridge  Grammar School, i kako sam priznaje, bio los ucenik.

U 17-oj godini Hopkins dobija prvu pozorisnu ulogu sto je za njega predstavljalo prekretnicu. Pohadjao je Welsh College of Music and Drama i zaradio stipendiju na Kraljevskoj akademiji dramskih umjetnosti, gdje je diplomirao 1963. Kasnije iste godine prikljucio se pozoristu "Phoneix" u Leicester-u i imao brojne uloge, ali je najveci napredak postigao u audiciji za Narodno pozoriste.

Poslije nekoliko godina rada u pozoristu, Hopkins se interesuje za filmske uloge. Prva uloga bila je u filmu "The White Bus", ali je zapazen tek u filmu "The Lion in Winter". 1974. debituje na Brodway-u ulogom u "Equus"-u. Do sredine '70-ih godina glumio je u nekoliko filmova, najmanje 15 filmskih produkcija i nekolicini pozorisnih komada.

Nasuprot karijeri koja biva u usponu, njegov privatni zivot krenu je drugim putem, 1972. cetvorogodisnji brak sa glumicom Petronellom Baker zavrsio je razvodom. Iz ovog braka Hopkins ima kcerku Abigail. Dvogodisnji brak sa Jennifer Lynton takodje zavrsava poslije samo dvije godine. Sve ovo doprinosi Hopkinsovom odavanju alkoholu.

1976. dobija nagradu Emmy i nominaciju za Golden Globe (1978). Drugog Emmy-ja dobija za lik A. Hitlera u filmu "The Bunker".

Uloga dr. Hannibala Lectera u T. Harrisovoj triologiji Hopkins jos jednom potvrdjuje izvanredan glumacki talenat (za koji je dobio i popularnog Oscara).