Joe Satriani
 
 

Joe "Satch" Satriani rođen je 15. jula 1956 u Njujorku.Poceo je da svira gitaru u 14-oj godini kada je umro Jimi Hendrix.Satriani je primio ovu vijest za vrijeme fudbalskog treninga,kada se i suočio sa trenerom i izjavio da odustaje da bi postao giarista.

1974. ucio je sa džez gitaristom Billy Bauer-om i džez pijanistom Lennie Tristian-om.Tehnicki zahtjevi Tristijana su mnogo uticali na Satrijanjevo sviranje.Satriani je,takode poceo da daje casove gitare svom najpoznatijem uceniku Steve Vai-u.1978. godine Satriani se preselio u Berkeley (Kalifornija) da razvije muzičku karijeru.Nedugo nakon dolaska ponovo je počeo podučavati.Njegovi najpoznatiji učenici iz Kalifornije su Kirk Hammet( Metallica), Alex Skolnick( Testament), Kevin Cadogan( Third Eye Blind), Larry LaLonde( Primus), David Bryson( Counting Crows), Phil Kettner (Laaz Rockit) i Charlie Hunter.

Kada je njegov prijatelj i nekadašnji ucenik Steve Vai postigao slavu svirajući sa David Lee Roth-om (1986) s pohvalom je u nekoliko intervjua prikazao Satrianija.1987. godine izdaje svoj drugi album ‘' Surfing With The Alien'' cije su pjesme postali hitovi na radiju i bio je prvi instrumentalni album tako visoko rangiran na top listama u nekoliko godina.Satriani je,takode održao turneje u Australiji i Novom Zelandu s Mick Jagger-om kao podrška za solo album.

 

1989. Satriani je izdao album ''Flying In A Blue Dream'' . Prodan je veliki broj primjeraka posebno u Teksasu. "One Big Rush" je bio na soundtrack-u filma Cameron Crowe-a Say Anything. "The Forgotten Part II" je bio u reklami Labbat Blue u Kanadi 1993,a "Big Bad Moon", jedan od Joe-ovih singlova sa njegovim vokalom bio je jedan od najvecih hitova 1989.

1992. je izdao The Extremis,njegov najpohvaljeniji(aklamitovan) od strane kritičara i komercijalno najuspješniji CD do danas.Radio stanice širom zemlje su žurile da nabave "Summer Song", ,dok su "Cryin'", "Friends" i ''The Extremist'' bili regionalni hitovi.CD je ovaj put bio u stilu klasičnog roka.

Krajem 1993. godine Satriani se priključio Deep Purple kao privremena zamjena za iskljucenog gitaristu Ritchie Blackmore-a za vrijeme njihove turneje po Japanu.Koncerti su bili vrlo uspješni i Satriani je bio zamoljen da se pridruži bendu kao stalni gitarista,međutim njegov dugoročni ugovor sa Sony-jem je to spiječio.

1996. oformljen je G3,turneja koju su predvodili trojica instrumentalnih rok gitarista- Satriani,Vai i Eric Johnson.Turneja G3 se nastavila periodicno nakon inauguracije treceg člana pored stalnih,Joe-a i Vai-a ; Eric Johnson -a, Yngwie Malmsteen -a, John Petrucci -a, Kenny Wayne Shepherd -a, Robert Fripp -a, Patrick Rondat -a i ostalih.

 

1998. Satriani je snimio i izdao ''Crystal Planet'' ,a 2001. godine izdao i Live CD snimljen u San Francisku u decembru 2000.

2006. godine je snimio ''Super Colossal'' i izdao drugi live album ''Satriani Live.''

 

Ostali projekti:

Satriani je Credit?????????? na drugim albumima,ukljucujuci duet s Alice Cooper-om ''Hey Stoopid'' (1991), ''Spinal's Tap Break Like The Wind''(1992), ''Blue Öyster's Club Imagine'' (1988) i ;lanovima benda Stu Hamm-om i Gregg Bissonette-om solo albumima..Vrlo je interesanto da je pjevao prateći vokal na debi albumu Crowded house 1986. godine.2003. svirao je solo gitaru na albumu ''Birdland'' od The Zardbirds-a.2006. ‘'Gostovao'' je na nekoliko pjesama za vokalistu Ian Gillian-a(Deep Purple) za solo DVD CD ''Gillian's Inn.''

Tehnika i uticaji:

Satriani je daleko poznat kao ''tehnicki savršen'' rok gitarista.On vlada mnogim tehnikama uključujući.

Satriani i ostali gitaristi kao što su Steve Vai i Yngwie Malmsteen inkonporiraju brzinu i preciznost u svom sviranju i kritikovani su od strane onih koji preferiraju jednostavnije komponovanje i izvodenje.Na primjer,Gary Moore je jednom prilikom izjavio da Satrianijevu muziku smatra cerebralnom,govoreci "it leaves me cold",iako su njegovi istaknutiji učenici poput Steve Vai-a,privukli mnogo više pažnje,vecina kritičara i muzičara poštuje Satrianijevu muziku kao i njegovo skromno ponašanje.

Fanovi instrumentalne solo gitare hvale ga kao najliričnijega i najosjećajnijega savremenog gitaristu sa okom i uhom za melodiju i štimovanje, a donedavno pohvaljen i za naglasak emocije nad tehnikom.Od 1998. njegovi albumi stilisticki govoreci odstupaju od ranijeg stila postajuci jednostavniji, more widely accessible genres.Satriani ima veliki broj fanova širom svijeta,držanih pod uticajem njegovih prethodnih albuma.

Njegov uspjeh se istice i u žanru tipicno neprijateljski nastrojenom prema instrumentalnim muzicarima- imao je 13 nominacija za Grammy i prodao preko 10 miliona albuma širom svijeta.Veliki broj fanova ga zove Satch kao skracenica od Satriani,kako su ga njegovi prijatelji zvali. Neki gitaristi ga zovu "Saint Joe."

Satriani potpisuje Ibanez gitare JS serije i Peavey -ijev JSX pojacivac.Satriani koristi razlicitu opremu.Vecina njegovih gitara su Ibanez ukljucujuci JS100, JS1000 i JS1200. .

Teme:

Satrijanijev rad cesto upucuje na razne price naucne fikcije i ideje. "Surfing With the Alien", "Back to >Shalla-Bal " i "The Power Cosmic 2000" upućuje na strip Silver Surfer ,dok "Ice 9"upućuje na oružje iz Kurt Vonneugut-ova Cat's Cradle. "Borg Sex" upućuje na Star Trek ,cija je tema bespolna vrsta zvana Borg.

 

 

.

 

 
   
   
   

Muzika