COLORADO SPRINGS 

blank blank blank
paper top
paper left

Do kraja 1890-ih, Tesla je došao do zaključka da bi moglo biti moguće prenositi struju bez žica na veće visine. Vazduh je bio rjeđi, pa prema tome i provodljiviji.

Prijatelj i advokat za patente, Leonardo E. Curtis, koji je i štitio Teslina prava, se ponudio da pronađe zemljište i obezbijedi energiju za istraživanje iz El Paso Power Company iz Colorado Springsa. Sljedeći podržavaoc je bio pukovnik John Jacob Astor. S 30,000$ od Astora, izumitelj se pripremao da se odjednom preseli u Colorado i počne graditi novu eksperimentalnu stanicu blizu vrha Pikes. Tesli se pridružilo i nekoliko pomoćnika koji nisu potpuno bili obaviješteni o naučnikovom planu.

U maju 1899, kada je došao u Colorado Springs, Tesla je pošao da ispita površinu u jutrima. Bilo je nekoliko milja u preriju. Novinarima je rekao da planira s Pikes vrha poslati radio signal u Pariz, ali nije objavljivao detalje.

U sred Coloradovog vlastitog električnog izgleda, Tesla bi sjedao uzimajući mjere. Uskoro je saznao da je Zemlja "doslovce živa od električnih vibracija". Tesla je pomislio kako kad grom udari zemlju moćni talasi se pokreću s jedne strane zemlje na drugu. Da je zemlja bila zaista veliki provodnik, Tesla je pretpostavio da bi mogao prenijeti struju s bilo kojeg dijela zemlje na drugi bez ikakvog gubitka. Ali da bi testirao ovu teoriju trebalo je da postane prvi čovjek, koji bi stvorio električne efekte ravne gromovima.

Laboratorija koja se pružala od prerije, je bila ograđena i čudna, čudna naprava s krovom koji se koturao nazad da bi spriječio požar, i drveni toranj, visok oko osamdeset stopa. Iznad njega se nalazio 142 stope visok metalni jarbol držeći veliku bakarnu loptu. Unutar čudne drvene građevine, tehničari su bili počeli da postavljaju ogromni Teslin kalem, specijalno napravljen da šalje moćne električne impulse u zemlju.

U noći eksperimenta, svaki dio opreme je bio pažljivo pregledan. Onda je Tesla naredio svom mehaničaru, Czitou, da upali prekidač samo na sekundu. Drugi kalem je počeo varničiti i načinio tajanstvenu plavu koronu formiranu u okolnom vazduhu. Zadovoljan rezultatom, Tesla je naredio Czitou da ugasi prekidač dok mu ne naredi drugo. Veliki lukovi plavog elektriciteta su vijugali gore i dole oko centra kalema.

Gromovi vještačke oluje više od sto stopa u dužini su ispalili od jarbola na vrhu stanice. Teslin eksperiment je pregorio svu struju u El Paso Electric Company i čitav grad je ostao bez struje.  Direktor kompanije je bio pun gnjeva, i insistirao da Tesla plati i popravi štetu.

Devet mjeseci je Tesla izvodio eksperimente u Colorado Springsu. Iako je vodio dnevnik, bogat detaljima, svaki dan, rezultati eksperimenata nisu jasni. Jedno pitanje definitvno nikad nije bilo odgovoreno: Da li je Tesla zaista prenio struju na vrh Pikes?

Postoji nekoliko izvještaja da je prenio signal nekoliko milja, dovoljno moćan da osvjetli vakuumse tube u zemlji. Ali ovo može biti pripisano provodljivom tlu u Colorado Springsu.

Drugi Teslin pristup je bio da prenese malo-frekventne signale kroz prostor između površine zemlje i jonosfere. Tesla je izračunao da je zvučna fekvencija tog područja oko 8 herca. Tek je 1950-ih ova ideja ozbiljno shvaćena, te su naučnici otkrili da je rezonantna frekvencija tog područja zaista 8 herca.

Treći pristup bežičnom prenosu energije je bilo da prenese energiju 80 kilometara iznad zemlje u jonosferu. Tesla je spekulisao da je ova oblast atmosfere veoma provodljiva i njegove sumnje su se ponovo pokazale tačnima. Trebali su mu planovi da pošalje struju na tako velike visine.

Jedne noći u laboratorji, Tesla je primjetio repetirajući signal, kojeg je primjetio njegov odašiljač. Na njegovo čuđenje, on je vjerovao je primao signal iz svemira. Teslu su smatrali smješnim kad je objavio ovo otkriće, ali je bilo moguće da je bio prvi čovjek koji je detektovao radio talase iz svemira.

Velika misterija i dalje okružuje Teslin rad u Colorado Springsu. Iz njegovih bilješki i komentara nije jasno kako je namjeravao da prenese struju bežičnim putem. Ali je bilo jasno da se vratio u New York potpuno ubjeđen da je u tome uspio.

 

 

 
Život i rad    Sljedeća stranica
paper right
paper bottom
blank
Colorado Springs and Pikes Peak, circa 1900
blank

Colorado Springs i vrh Pikes oko 1900.

Experimental station
blank

Eksperimentalna stanica

Tesla seated by coil
blank

Tesla sjedi pored kalem

Illustrations of earth pump
blank

Ilustracije zemljane pumpe

Bulb glowing in ground
blank

Sijalica svjetli u zemlji

Letter to American Red Cross
blank

Pismo američkom Crvenom krstu

stripes

stripes