TORANJ SNOVA 

blank blank blank
paper top
 

Kad se Tesla vratio iz Colorado Springsa u New York, napisao je senzacionalan članak za Century Magazine. U ovoj detaljnoj, futurističkoj viziji opisao je načine korištenja sunčeve energije, pomoću antene. Savjetovao je da bi bilo moguće kontrolisati vrijeme s električnom energijom. Predvidio je mašine koje bi učinile rat nemogućim. I predložio globalni sistem bežične komunikacije. Za većinu ljudi, ove ideje su bile skoro neshvatljive i  nerazumne, ali je Tesla bio čovjek koga nije mogao biti potcijenjivan.

Članak je zainteresovao jednog od najmoćnijih ljudi u svijetu, J.P. Morgana. Čest gost u Morganovoj kući, Tesla je predložio šemu koja je sigurno zvučala poput naučne fantastike: svjetski sistem bežične komunikacije da prenosi telefonske poruke preko okeana, da emituje vijesti, muziku, izvještaje s berze, privatne poruke, tajne vojne komunikacije i čak slike u bilo koji dio svijeta. "Kada se bežičnost potpuno iskoristi, svijet će postati ogromni mozak, omogućen da odgovara u svakom svom dijelu", Tesla je objašnjavao Morganu.

Morgan je ponudio Tesli 150,000$ da izgradi prijenosni toranj i električnu centralu. Realističnija suma bi bila 1,000,000$, ali je Tesla uzeo ono što je bilo moguće i počeo odmah raditi. Uprkos onome što je rekao svom investitoru, Teslin stvarni plan je bio da napravi demonstraciju bežičnog prenosa struje velikih razmjera.  Ispostavilo se da je ovo bila fatalna greška.

Za svoj novi projekat, Tesla je stekao zemljište na liticama Long Island Sounda. Mjesto se zvalo Wardenclyffe. Do 1901. Wardenclyffe projekat je bio građen, a najveći izazov je bilo podizanje tornja visokog 187 stopa na svojoj 55 tona teškoj podlozi, napravljenoj od čelika. Ispod tornja je trup bio 120 stopa u zemlji. Šesnaest željeznih cijevi su bile postavljene stotine stopa dublje, tako da bi struja mogla proći kroz njih i doseći oslonac zemlje. "U ovom sistemu, kojeg sam napravio", objašnjavao je Tesla, "je potrebno da mašine dobiju oslonac zemlje, ili ne mogu potresti zemlju. Mora postojati oslonac…tako da čitav globus može biti zadrhtan".

Kako se konstrukcija povećavala, postalo je jasno da će više sredstava biti potrebno. Ali Morgan nije brzo odgovorio. Onda, 12. decembra 1901, svijet su probudile vijesti da je Marconi signalizovao slovo "S" preko Atlantika, od Cornwalla, Engleske do Nove zemlje. Tesla, neuznemiren otkrićem, je objasnio da je Talijan koristio 17 Teslinih patenata da bi uspio u prenosu. Ali Morgan je počeo sumnjati. Marconijev sistem, ne samo da je radio, već je bio i jeftin.

Tesla je molio Morgana za još finansijske pomoći, ali je investitor odbio. Da stvari budu gore, došlo je do kraha berze i cijene za  materijal tornja su se uduplale. Visoke cijene su se udružile s Teslinom nemogućnosti da pronađe investitora s dovoljno volje, te je sve to dovelo do eventualne smrti projekta.

1905, nakon nekoliko začuđujućih izlaganja, Tesla i njegov tim su morali da napuste projekat zauvijek. Novine su to zvale, "Teslina milionska glupost".

Ponižen i poražen, Tesla je prošao kroz potpuni nervni slom. "To nije san", protestovao je. " To je jednostavni podvig naučnog elektro inženjeringa, samo skup… slijepi, malodušni, sumnjičavi svijet."  

 

 
Život i rad    Sljedeća stranica
paper right
paper bottom
blank
World Wide Wireless illustration

Široki bežični svijet, ilustracija

Wardenclyffe interior
blank

Wardenclyffeova unutrašnjost

Tesla's tower with dome frame, completed in 1904
blank

Teslin toranj s kupolom, završen 1904

stripes

Teslin patent "Aparat za prenošenje električne energije"

stripes