ORUŽJE ZA KRAJ RATA 

blank blank blank
paper top
 

Tesla je od svog oca naslijedio duboku mržnju prema ratu. Kroz svoj život je tragao za tehnološkim rješenjem da zaustavi vođenje rata. Mislio je da rat može biti pretvoren u "sami spektakl mašina".

1931. Tesla je objavio novinarima na pres konferenciji da je na ivici otkrića potpuno novog izvora energije. Kad su ga pitali da objasni prirodu te enrgije, on je odgovorio, "Ideja je prvo došla do mene kao ogroman šok… Sada mogu reći samo da će doći iz jednog potpuno novog i  neslućenog izvora."

Oblaci rata su se opet tamnili nad Evropom. 11. jula 1934. na naslovnoj stranici New York Timesa je pisalo, "TESLA U 78. GODINI, OTKRIVA NOVU "ZRAKU SMRTI"". Članak je objavio da će novi izum "slati grupisane mlazove čestica ogromne energije kroz slobodni vazduh te  oboriti 10000 neprijateljskih aviona na udaljenosti od 250 milja…" Tesla je izjavio da bi to moglo rat učiniti nemogućim, nudeći svakoj zemlji "nevidljivi Kineski zid".

Ideja je proizvela razuman interes i kontroverziju. Tesla je odmah otišao kod J.P. Morgana, Jr. zbog finansiranja gradnje prototipa njegovog izuma. Morgan je ostao neuvjeren. Tesla je takođe pokušao da se direktno dogovori s premijerom Velike Britanije Nevilleom Chamberlainom. Ali kad je Chamberlain dao ostavku zbog otrkrića da ga je Hitler nadmudrio u Minhenu, ineteres za Teslino anti-ratno oružje se eventualno srušilo.

Do 1937. je bilo jasno da će uskoro doći do rata u Evropi. Isfrustriran u svojim pokušajima da proizvede interes i finansiranje za svoju "zraku mira", poslao je elaborat, tehnički rad, uključujući dijagrame u nekoliko savezničkih zemalja uključujući Sjedinjene Države, Kanadu, Englesku, Francusku, SSSR i Jugoslaviju. To je bio rad koji je obezbijedio prvi tehnički opis onoga što danas zovemo oružje mlaza naelektrisanih čestica.

Od svih država koje su primile prijedlog, najeveći ineteres je pokazao SSSR. 1937. Tesla je prezentovao plan Amtorg Trading Korporaciji, potvrđenog sovjetskog fronta za oružje u New Yorku. Dvije godine kasnije, 1939, jedna etapa plana je bila testirana u SSSR-u i Tesla je primio ček na 25,000$.

Tesla se nadao da će njegov izum biti korišten samo u odbrambene svrhe, i tako postati anti-ratna mašina. Njegov sistem je zahtijevao serije električnih centrala duž državne granice, tako da bi mogle skenirati nebo u potrazi za neprijateljskim avionom. Od kad je zrak bio projektovan u pravoj liniji, bio je samo efektan za oko 200 milja - razdaljini krivine zemlje.

Tesla je takođe imao u vidu mirovne primjene svoga mlaza čestica, jedan da emituje energiju bez žica na velike udaljenosti. Drugi pogled koji je predložio je bio da grije dijelove gornje atmosfere da osvjetli nebo noću - vještački napravljena aurora borealis.

Da li je Tesla bio ozbiljno shvaćen, je stvar pretpostavke. Ipak, njegov zrak smrti nosi veliku sličnost s oružjem kojeg su i Sjedinjene Države i SSSR razvili tokom Hladnog rata.

Pored svega toga, Teslin san da završi rat se sada čini isto toliko nemoguć kao i kad je predložio ideju 1930-ih.

 

 
Život i rad    Sljedeća stranica
paper right
paper bottom
blank
Tesla at 79

Tesla u 79. godini

Illustration of war in the future
blank

Ilustracija rata u budučnosti

Drawing showing a component of Tesla's beam weapon
blank

Crtež koji prikazuje komponente Tesline "zrake smrti"

Drawing showing Tesla's high potential terminal and powerhouse

Crtež koji prikazuje Teslinu krajnju stanicu i elektranu