PJESNIK I VIZIONAR 

blank blank blank
paper top
 

1909, Guglielmo Marconi je bio nagrađen Nobelovom nagradom za razvoj radija. Od tada pa nadalje, knjige istorije su se počele odnositi prema njemu kao "ocu radija". U stvari, radio je imao mnogo izumitelja, od kojih je značajan  bio i Nikola Tesla. Ali Marconi je sada bio bogat čovjek, a Tesla siromašan.

"Moji neprijatelji su bili tako uspješni opisivajući me kao pjesnika i vizionara", rekao je Tesla, "da moram pustiti u prodaju nešto komercionalno bez odgađanja."

1912, Tesla je revolucionarno testirao novu vrstu turbinske mašine. I Westinghouse Manufacturing i General Electric Company su bili potrošili milione dolara razvijajući planove turbina, koje su bile neophodno moćne vjetrenjače u kućanstvu. Teslin plan je bio nešto sasvim drugačije. U njemu su serije blizu razmaknutih diskova bile sastavljene u strelu. Sa samo jednim pokretnim dijelom, Teslin plan je bio idealne jednostavnosti, poput motora naizmjenične struje kojeg je ranije izumio. Goriva poput pare ili isparenog gasa su bile ubrizgavane u prostore između diskova, obrćući motor velikim brzinama. U stvari, turbina je radila na tako velikim obrtajima u minuti da se metal u diskovima iskrivio od vrućine. Eventualno, Tesla je napustio projekat.

Bez velikih planova, Tesla je počeo posjećivati lokalne parkove češće, spašavajući povrijeđene golubove i često ih odnoseći u svoju hotelsku sobu da ih liječi. Godine kasnije, kad je živio u hotelu New Yorker, hotelski glavni kuvar je pripremao specijalnu mješavinu sjemena za njegove golubove, za šta se nadao da će moći komercijalno prodavati. Naravno, ovo je izazvalo spekulacije o njegovom mentalnom zdravlju. Njegova odvratnost prema klicama je takođe porasla u ovom periodu, i počeo je kompulzivno prati ruke i jesti samo kuvanu hranu.

Uprkos rastućem ekscentricitetu, plodne ideje su se nastavile aktivirati iz njegove mašte. Na početku Prvog svjetskog rata, Tesla je opisao planove za detektovanje brodova na moru. Njegova ideja je bila da emituje visoko frekventne radio talase koji bi se odbijali od trup broda i pojavljivali na fluoroscentnom ekranu. Ideja je bila previše daleko od toga dana, ali bio je to jedan od prvih opisa radara. Tesla je takođe bio prvi koji je upozorio na eru kada će leteći objekti bez krila biti daljinski upravljani da slete s eksplozivnim teretom na neprijatelja.

1922, u šezdeset-petoj  godini života Tesla se i dalje oblačio besprijekorno. No, prijatelji su primjetili da njegovo odjevanje, kao i njegove naučne teorije, su postale staromodne. Uspio je živjeti kao inžinjerski konsultant, ali češće nego on su njegovi klijenti donosili planove, jer su njegove smatrali neizvodljivim.

Tokom ovog perioda, Tesla je žestoko govorio protiv novih teorija Alberta Einsteina, insistirajući da energija nije sadržana u materiji, već u prostorima između čestica atoma.

Kasnih 1920-ih Tesla je počeo razvijati prijateljstvo s Georgeom Sylvesterom Viereckom, poznatim njemačkim pjesnikom i mističarem. Iako skoro osamljenik, Tesla je povremeno prisustvovao večernjim zabavama Vierecka i njegove žene. Takmičarskog duha, Tesla je napisao pjesmu koju je posvetio svom prijatelju. Bila je nazvana "Odlomci olimpijskog trača" i govorio zajedljivo o naučnoj ustanovi toga vremena.

Teslin posao s američkom kancelarijom za patente još nije bio gotov. 1928, u sedamdeset-drugoj godini, je primio svoj posljednji patent, broj 6,555,114 "Aparat za vazdušni transport". Ova briljantno osmišljena leteća mašina ličila je i na helikopter i na avion. Po izumitelju, izum je težio osamsto funti. Dizao bi se od garaže, krova ili prozora, po želji, i prodao bi ga za 1,000$ i za vojnu ili potrošačku upotrebu.  Ovaj neobični izum je bio predak današnjeg tiltrotora. Na žalost, Tesla nikada nije imao novca da kupi prototip.

 

 
Život i rad    Sljedeća stranica
paper right
paper bottom
blank
Tesla at age 64

Tesla u 64. godini

Tesla turbine

Teslina turbina

Tesla's white pigeon

Teslin bijeli golub

Tesla's pigeon feed menu
blank

Jelovnik Teslinog omiljenog goluba

Conceptual aircraft design

Pojmovni dizajn aviona 

Apparatus for Aerial Transportation
blank

Aparat za vazdušnu transportaciju

Poem, Fragments of Olympian Gossip

Pjesma, "Fragments of Olympian Gossip" (Odlomci olimpiskog trača)