TESLINE RANE GODINE 

blank blank blank
paper top
paper left
Nikola Tesla je rođen u Austro-Ugarskom carstvu 1856 u brdovitom području Balkana, u Lici, selu Smiljanima blizu Gospića. Njegov otac Milutin i majka Djuka, su bili Srbi. Teslin otac je bio strog ali pun ljubavi Pravoslavni sveštenik, koji je takođe bio nadareni pjesnik i pisac.U mladim godinama, Tesla se zadubio u očevu biblioteku.Teslina majka je bila vrijedna žena, s mnogim talentima, koja je pravila uređaje da pomognu u kućanskim i farmerskim  poslovima. Jedan od takvih je bila mućkalica za jaja. Tesla je pripisivao sve svoje naučne talente majci.

Tesla je počeo svoje obrazovanje kod kuće, a kasnije pohađao gimnaziju u Karlovcu. Bio je odličan učenik. Rani znaci genijalnosti su se javljali. Mogao je komplikovane računske radnje računati u sebi, da su nastavnici mislili da vara. Tokom ovog perioda, mladi Nikola je vidio komad čelika ugraviran u Nijagarine vodopade. U svojoj mašti je zamišljao ogromni točak, koji se okreće pomoću moćnog katarakta. Rekao je svom ujaku da će jednoga dana otići u Ameriku i zarobiti energiju na ovaj način. Trideset godina kasnije je upravo to i učinio. Uprkos ranoj kreativnosi, Tesla se nije zamišljao kao mladog naučnika, sve dok nije postao mladi čovjek.

Volio je matematiku i fiziku, pa je želio postati inžinjer, ali je konstantno bio opterećen očevim insistiranjem da postane sveštenik. U sedamnaestoj godini, Tesla je dobio koleru i izmamio obećanje od oca: stariji tesla je obećao svom sinu da će ako preživi moći pohadjati Politehničku austrijsku školu u Gracu i studirati inžinjerstvo. Teslina želja je postala stvarnost.

U Politehničkoj školi Tesla je počeo svoje studije u mehanici i električnom inžinjerstvu.  Jednog je dana nastavnik fizike pokazao Tesli novi Gramski generator - uzimajući jednosmjernu struju - koji je mogao biti korišten i kao motor i kao generator. Nakon posmatranja, i Tesline sugestije, koja je zadivila profesora otkrio je da može napraviti vječnu pokretnu mašinu.

Sljedećih nekoliko godina Tesla je bio opsjednut izazovom, koji je znao da rješenje leži u naizmjeničnoj struji.

U dvadeset-četvtoj godini, kad je Tesla živio u Budimpešti i radio za Centralnu telefonsku razmjenu, to rješenje je došlo do njega. Podstakli su ga Goetheovi stihovi i zalazak Sunca. Tada je pronašao rješenje za konstrukciju indukcionog motora, izuma koji će uskoro promijeniti svijet.

 

blank
Život i rad    Sljedeća stranica
 
paper bottom
blank
Tesla's father Tesla at age 23

Lijevo: Teslin otac
Desno: Tesla u 23. godini

Niagara Falls, from Goat Island, circa 1867

Nijagarini vodopadi oko 1867

stripes
Gramme dynamo, 1877

Grammov generator, 1877