TRKA ROBOTA 

blank blank blank
paper top
 

Tesla je želio izvanredan način da demonstriše potencijal njegovog sistema bežičnog prenose struje [radio]. 1898, na električnoj izložbi na nedavno završenom  Madison Square Gardenu, on je demonstrirao prvi svjetski radio-kontrolisani brod. Svako je očekivao iznenađenja od Tesle, ali malo njih je očekivalo mali, čudni, željeznog trupa brodić koji je jurišao preko jezerca. Brod je bio opremljen, kako je Tesla opisao, "pozajmljenim umom".

"Kad je prvi put bio prikazan… stvorio je senzaciju, kao ni jedan moj drugi pronazak", pisao je Tesla.  Kao što se i obično dešavalo s njegovim  izumima, mnogi prisutni nisu znali kako reagovati, da li da se smiju ili prihvate let. Mudro je smislio kako da publici bude ugodno, ohrabrujući gledaoce da pitaju broda. Na primjer, na odgovor na pitanje "Koji je kvadratni korjien iz 64?" svjetla na brodiću bi zatreptala četiri puta. U eri u kojoj se samo šaka ljudi razumjela u radio talase, neki su mislili da Tesla umom kontroliše brod. U stvari, on je slao signale mehanizmu koristeći malu kutiju s kontrolnim ručicama na boku.

Teslin patent broj 613,809 opisuje prvi uređaj igdje za bežično upravljanje. Radni model, ili teleautomaton, je odgovarao na radio signale i bio pokretan na unutrašnju bateriju.

Tesla nije primjenjivao svoj metod samo na brodove, već na sve vrste vozila i mehanizme uključene u bilo koju svrhu. Predvidio je jedan operator ili nekoliko operatora simultano upućujući pedeset ili sto brodova ili mašina kroz različito podešene radio predajnike i prijemnike.

Kad su u New York Timesu sugerisali kako bi Tesla mogao napraviti zagnjuren brod, noseći dinamit kao oružje za rat, naučnik je eksplodirao. Tesla je brzo odgovorio novinaru: "Vi tu ne vidite torpedo, već vidite prvi iz trke robota, mehaničkog čovjeka koji će obavljati teške poslove ljudske rase.

Teslin uređaj je doslovce bilo rođenje robotike, iako mu je rijetko odana čast zbog ovog uspjeha. Izumitelj je bio obučen u električnom i mehaničkom inžinjerstvu, i ove sposobnosti su se predivno stopile u ovom daljinski upravljanom brodu. Na žalost, otrkriće je bilo tako daleko ispred svog vremena da oni koji su posmatrali nisu mogli zamisliti njegovu praktičnu primjenu.

 

 
Život i rad    Sljedeća stranica
 
paper bottom
blank
stripes

stripes
The first practical remote-controlled robot

Prvi daljinski kontrolisani robot

stripes

Patent Tesline daljinskog upravljanja

stripes
Interior of Tesla's remote-controlled boat
blank

Unutrašnjost Teslinog daljinski kontrolisanog broda

Submergible version of Tesla's remote-controlled craft

Zagnjuriva verzija Teslinog broda s daljinskim upravljanjem

stripes

stripes