Djetinstvo i počeci    
O njoj Šakira je rođena u Barankilji, Kolumbija u braku Kolumbijke Nidije del Karmen Ripol Torado (špansko-italijanskog porekla) i Amerikanca libanskog porekla Vilijama Mebaraka Čadida. Ima još šestoro braće i sestara. Sa sedam godina počela je da piše tekstove i komponuje muziku. Sa deset godina pokušala je da peva u školskom horu, ali je bila odbijena jer je njen glas bio „suviše jak.“ Zbog toga su je prijatelji zadirkivali da peva kao koza.Zatim se prijavila se za pevačko takmičenje u TV emisiji Vivan Los Niños (Živela deca).

U dobi između 10 i 13 godina često je pevala na javnim priredbama i tako je stekla određeno znanje o muzici. Tada je upoznala i pozorišnu producentkinju Moniku Arizu, koja je bila impresionirana Šakirom i odlučila da joj pomogne u karijeri. Za vreme avionskog leta od Barankilje do Bogote, Ariza je ubedila producenta Sony Columbia Kiru Vargasa da održi audiciju za Šakiru u hotelu. Vargas je potom kasetu odneo u Sony i predao je muzičkom uredniku. Međutim, urednik nije bio preterano oduševljen Šakirinim pevačkim sposobnostima. Vargas potom organizuje audiciju u Bogoti nakon koje Šakira potpisuje ugovor sa Soni Kolumbijom o snimanju tri albuma.

Magia (Magija) 1991. je naziv prvog albuma koji je snimila za Soni Kolumbiju. Kada je album sniman imala je 15 godina. Međutim, nije se dobro pokazao. Prodato je svega 1.000 primeraka albuma. Nakon albuma Magia, snimila je album pod naslovom Peligro (Opasnost) (1993). Album je prošao bolje od Magia, ali je Šakira odlučila da pauzira da bi mogla da završi srednju školu.

 
1995-2000: Uspeh u Latinskoj Americi i Španiji
2001-2004: Šakira osvaja svijet:
Danas
Nagrade
Galerija
 
 

Muzika