Светосавска академија
Дана 27.1.2005. године поводом школске славе Свети Сава у Гимназији је одржана Светосавска академија са почетком у 11часова.
Академији је присуствовао велики број гимназијских професора и ученика који су својим доласком, заједно са извођачима приредбе обиљежили овај дан. Како то и сама традиција налаже приредбу је започео хор под вођством проф. музичке културе Милке Мандић извевши химну Светом Сави којој је претходила химна Боже Правде. Потом се директор школе Славица Ивошевић - Њежић обратила присутнима, те им поред поздрава упутила и честитке. Проф. Милош Бојиновић је одржао бесједу и испричао причу о Светом Сави. У бесједи професор је истакао све важније чињенице везана за живот и дјело нашег Светитеља. Чланови рецитаторске секције показали су свој таленат и умјеће низом пјесама изрецитованих у част Светог Саве: Маја Кантар и Данко Стаменић извели су пјесму "Вечна стража", Ђорђе Бањац и Саша Бојић "Савин монолог", Николина Грбић и Мирјана Вадић "Растко Немањић", Жељана Тунић "Свети Сава", Тодор Дувњак "Сава на ломачи", Милан Вулић "Молитва Светом Сави" и Сања Маличевић "Обраћање Светом Сави". Овом приликом уручена је и награда Конгреса српског уједињења за литерарни рад на тему "Духовност и државотворност Светог Саве и Светог Симеона". Рад потписује Бојана Марјановић, ученица I разреда, а награду је уручила проф. Сандријела Касагић.
У завршном дјелу приредбе директор школе је уручила награду ученику генерације Ради Врховац, ученици IV1 разреда.
Сања Суботић I4
Духовност и државотворност Светиг Симеона и Светог Саве
"Сунцолико засијасте својим подвизима,
и као зрацима светлим
животом и делима
и речима нас посветлисте"
Само неколико Теодосијевих стихова може нам дочарати величину, оштроумност и подвиге зацетника прве српске династије, Стефана Немање, и духовног објединитеља српског народа, Светог Саве.
У тешким околностима средњовековног живота српски народје изнедрио хришћанску породицу која је вредновала родољубље, посвећеност православљу, поштовала ауторитете и породичну слогу. Начин на који су се одрекли овоземаљске власти и упустили у потрагу за духовним богаством, показуе да им је напредак државе и народа био изнад владарских интереса. Стефан Немања је ударио темеље прве српске самосталне државе која је ујединила народ и изградила осећање националне припадности и иако се та самосталност кроз векове губила и поново стицала, држава Немањића симболизује јединство српског народа. Упозним годинама изградњу државе заменио је изградњом боравишта младих монаха и простором у коме ће будући нараштаји налазити духовни мир и изворе знања. Основао је Хиландар, центар српске културе средњег века, расадник писмености, најбољу и највећу школу за образовање српске омладине. И након смрти, он је за своју породицу и народ остао ауторитет. Само су његове мошти могле да измире завађене синове. његова светост је зрачила љубављу, оданошћу, помирењем и слогом, вредностима које су биле потребне, неопхедне како тада тако и данас.
Колико бисмо ми данас били већи и бољи, снажнији и поштованији, да своја дела улијемо у реку мудрости чији је ток усмерио свети Симеон! Какве је, уосталом, потомке могла да изроди породица која је поставила циљеве: правду, слободу, љубав и поштење?
Само велике државнике какав је био Стефан Првовенчани и велике духовнике какав је био свети Сава. Духовно је објединио и у окриље православне цркве повео српски народ, и тако га чврсто везао за њу, да ни многе буре које су дувале простором Балкана нису успеле да га од ње одвоје. Када су ишчезли и последњи трагови средњовековне српске државе, и када је народ остао без световног вођства, остала је црква и у њој утеха, сведочанство о славној прошлости и нада за поновно ослобођење. Пепео Савин разносио се од Врачара по целој Србији. И он је, након смрти, био светлост у тами да скупља понижене. Сваким је кораком ударао темеље животописа коме, међу Србима, нема равнога. Када је градио манастире, када се борио за самосталност, кда је био књижевник, мисионар, лекар и учитељ, радио је за славу и у корист свог народа.
А шта остаје народу који је у својој тешкој прошлости имао такве горостасе као што су свети Симеон и свети Сава него да настави путем који су они зацртали, да чува вредности које су они оставили, поштује принципе које су они поставили и чува идентитет за који су се изборили!
Кликните десним дугметом на икону поред и изаберите опцију "Save target as" да снимите видео снимак ваш компјутер
Бојана Марјановић I4
Галерија