Uloga Savjeta učenika je vrlo značajna i u jačanju saradnje između profesora i učenika, te organizaciji ili pomoći pri organizaciji raznih aktivnosti u školi i van škole. Ove godine sa ponosom ističemo naše najuspješnije aktivnosti:

  Dan srednjoškolaca, koji u Banjaluci zajedno organizuju Savjeti učenika banjalučkih srednjih škola. Na taj dan, učenici se okupljaju na centralnom banja-lučkom trgu, gdje sve škole nastupaju s određenim kulturno-umjetničkim programom. I ove godine su Gimnazijalci svojim umjećem i kreativnošću uljepšali ovaj dan.

  A osim što smo pametni, lijepi i kreativni (kroz smiješak), takođe smo i vrlo humani. Naime,  naš Savjet učenika je prvi put ove godine samostalno organizovao prikupljanje i podjelu Nikoljdanskih paketića. Gimnazijalci su tokom akcije koja je trajala od 11. do 15. decembra pokazali velikodušnost, te je prikuljeno 80 paketića, koji su podijeljeni djeci u Zavodu za rehabilitaciju "Dr. Miroslav Zotović".

  Međutim, biti human ne znači samo otići u najbližu prodavnicu I kupiti par slatkiša. Gimnazijalci su toga, izuzetno svjesni, pa su i ove godine, u organizaciji Crvenog krsta, dobrovoljno donirali krv.

  Borimo se  “Kulturom protiv droge” već 3 godine. Ovaj projekat je,ustvari, inovativni način učenja srpskog jezika i književnosti. Kroz predstave, muziku i ples gimnazijalci su, na svoj način, obradili najpoznatija, domaća i svjetska, književna djela. Ovakav način rada se pokazao, veoma pozitivnim i efikasnim, jer učenici nisu preopterećeni, svi odlično shvataju književnost, a svaki čas je zanimljiv i učenicima i profesoru.

  Sa svojim viđenjem poezije Alekse Šantića i Milana Rakića, kao i sa Koštanom iz našeg IV1, gimnazijalci su, vrlo zapažano, nastupili na ovogodišnjem Sajmu knjige. A evo i kako je to izgledalo…(PLES UZ RECITACIJU).

  Važno je napomenuti da je ove godine za organizaciju nastupa Gimnazije na Sajmu knjige, bio zadužen Savjet učenika. Pa su tako učenici snosili najveći dio odgovornosti, i naravno, posla :od postavke štanda do raznih promocija. Štand Gimnazije, kao i prezentacije, koje smo organizovali, bili su jako posjećeni, što je najbolja nagrada za uloženi trud.

  Elitizam ove škole se iskazuje i kroz mnoga takmičenja, gdje naši učenici postižu zavidne rezultate. Iz oblasti Računarstvo i informatika takmičar Srećko Toroman osvojio je prvo mjesto na državnom takmićenju 2005/06, a i nastupi u Meksiku i na Kiparu, su prošli vrlo zapaženo.

  Kad nisu na takmičenjima, naši majstori u oblasti računarstva, u sklopu Multimedijalne sekcije, prate sve aktivnosti gimnazijalaca i ovjekovječe ih u elektronskoj formi.

  Zaslužni su i za činjenicu da naš Savjet učenika, jedini u BiH, ima samostalnu web prezentaciju, na kojoj učenici mogu naći mnoštvo korisnih informacija.

  Tu su naravno i neizostavne enovine , znanje.org, gimnazijabl.rs.ba i forum sa preko 5000 posjeta dnevno.

  Svi tekstovi na pomenutim sajtovima su prevedeni na engleski, zahvaljujući grupi ljudi, koji sebe nazivaju Common people .

  A o tome da engleski ne postane službeni jezik gimnazijalaca, brine se, svakako, Orfej. Naš školski časopis sa tradiciom od 30 godina, čuva duhovnost Gimnazije, ali i afirmiše rad i kreativnost gimnazijalaca. Uz nesebičnu pomoć mentora. redakcija Orfeja 2 puta godišnje objavi novi broj, kojeg narednih par dana gimazijalci ne ispuštaju iz ruku.

  Osim što vole da pišu, naši učenici i slikaju. Zidove Gimnazije krase radovi članova likovne sekcije..

  Iz debatnog kluba Castra su nam poručili da ih ne zaboravimo pomenuti, sa razlogom, vjerujte. Ovaj debatni klub postoji već 6 godina i postigao je značajne rezultate. Bili su prvaci BiH, nekoliko puta, a plasirali su se i na Svjetsko prvenstvo. Dok se pripremaju za takmičenja, pobjeđuju na TV debatama, širom BiH.

  A gimnazijalci koji žele da što bolje upoznaju prirodu i bogatstva naše zamlje, kroz brojne izlete, koje organizuje planinarska sekcija, uče se pokoriti pravilima prirode i opstati u njoj. Ove aktivnosti, svakako, pobuđuju ekološku svijest mladih i tako podstiču očuvanje životne sredina. Planinarska sekcija Gimnazije sada radi u sklopu Planinarskog društva Banjaluke, ali je ostala sekcija sa najvećom kilometražom u Gimnaziji.

DEBATNI KLUBOVI – U ovoj školi egzistiraju dva debatna kluba: Kastra i Gimnazijalac, koji svojim uspesima na brojnim takmičenjima širom Bosne i Hercegovine, pored stalnih članova, privlače sve veći broj mladih gimnazijalaca te u godinama koje su pred nama očekujemo da svakako opravdaju ugled naših učenika kao dobrih govornika.

PSIHOLOŠKA SEKCIJA – U našoj školi je prosle godine osnovana psihološka grupa. Kroz prezentovanje tema koje su obrađene kako na sekciji tako i na časovima psihologije učenici su u prilici da aktuelizuju glavne probleme mladih, diskutovajući te pokušavajući naći adekvatne načine suočavanja sa njima.

SPORTSKA SEKCIJA – Dokaz se naša škola ponosi velikim brojem talentovanih učenika je i sportska sekcija koja na opšte iznenađenje mnogih beleži zavidne rezultate.

HEMIJSKA SEKCIJA – Hemijska sekcija naše škole počela je sa radov pre godinu dana. Na ovim časovima učenici su u prilici da unaprede svoje znanje kroz dodatnu literaturu i zanimljive eksperimente.

SEKCIJA FIZIKE – Jedna od najuspešnijih sekcija naše škole je sekcija fizike koja beleži redovne uspehe na opštinskim, regionalnim i državnim takmičenjima te kroz razne projekte podržava učeničke inovacije.