O SAVJETU VIJESTI AKTIVNOSTI ŠKOLSKE SEKCIJE

O Savjetu

Još nešto o Savjetu!

Statut Savjeta

Pravilnik o vođenju sjednica Savjeta

Struktura Savjeta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još nešto o savjetu!

 

Član 121. (Savjet učenika)

 

Škola ima savjet učenika.

Obaveza srednje škole je da pruži pomoć učenicima u osnivanju savjeta učenika škole....................BLA BLA BLA............................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 Svi pokušavaju približiti pojam savjeta učenika, učenicima nerazumljivim jezikom. Mnogi imaju fobiju od koje kakvih članova, dopuna i izmjena zakona, pa jednostavno, kada tako nešto vide na zidu svoje škole, automatski stvaraju odbojnost prema istom.

Međutim, sve to nije baš tako komplikovano. Ne morate biti ljubitelji prava i zakona da biste razumjeli svrhu savjeta učenika u školi.

Svakodnevno, na nama izuzetno dragim emisijama koje afirmišu „mlade ljude“, slušamo o tome kako mladi nemaju priliku da pokažu svoje sposobnosti, kako ih niko ne sluša i jedino što im je na umu je da što prije „zbrišu“ iz ove „države“.., a kad im se pruži prilika (da pokažu šta znaju), e onda tu priliku oblate i ocrne na sve moguće načine.

Tako je i sa savjetom učenika! Par ljudi, koji iskreno vjeruju u moć savjeta učenika, dolaze na sastanke i sav teret nose na svojim plećima... Oni ostali, pak, čekaju da ih na ulici uhvati reporter već pomenutih emisijica, pa da se pred kamerom malo raskukaju o tome kako im se u školi i zajednici ne pruža prilika da se pokažu u pravom svjetlu..?!

Čini se da im je pregorjela sijalica!

Poenta je u tome da savjet nije neka igra, u kojoj se učenici, eto, malo igraju velikih čika i teta u skupštini. Zaista se može uraditi mnogo toga preko savjeta učenika, ali ne sa 5 do 10 ljudi (učenika), nego sa podrškom učenika cijele škole, koji optimistički gledaju na rad savjeta. Ako se svi zgroze na samu pomen savjeta učenika, onda takvo nešto nema, apsolutno nikakvu budućnost na ovim prostorima, tada će nam jedino preostati da, onako, horski kukamo pred kamerama o neaktivnosti mladih.

Lijek za ovu situaciju je jedno, veliko, kolektivno BUĐENjE!!!

Aj'mo ljudi, dosta kafenisanja i gubljenja vremena, uradite nešto korisno za sebe i svoju budućnost! Savjet učenika nije zatvoren u krug predstavnika odjeljenja, i ostali mogu prisustvovati. Ako niste zadovoljni svojim predstavnikom, smijenite ga! Pitajte kako, kada i gdje! Znam, zvuči kao neka politička kampanja, ali vjerujte, nije u savjetu baš tako uštirkano i formalno, uz sve ide i zanimljivo druženje i upoznavanje novih ljudi.

 

Sjednice

Pravilnik o ocjenjivanju

Studiranje u inostranstvu

Linkovi

Izostanci